Hockeybibeln

TALANGEN MACKLIN: ”MÅLET ÄR ATT GÅ UPP I SHL MED KLUBBEN JAG KRIGAT FÖR SEDAN JAG VAR 14 ÅR ... JAG KAN INTE GE UPP MIN POJKDRÖM

- Stefan Holm

STOCKHOLM. Lukas Macklin tror på AIK, AIK tror på Lukas Macklin. Supertalan­gen erbjöds nytt kontrakt trots att han inte spelat en match på 16 månader. – Det går inte sätta ord på hur spelsugen jag är, säger 20-åringen.

Lukas Macklin kom till AIK som 14-åring och hade sett fram emot säsongen 2019/2020. Forwarden som var den stora stjärnan i J20-laget hade ju tagit för sig mer och mer i A-laget sedan debuten 2017 och hade alla förutsättn­ingar att bli ett utropsteck­en i allsvenska­n.

Då, under försäsonge­ns andra ispass, kolliderad­e han med en lagkamrat och skadade vänster knä.

– Jag droppade pucken till en egen spelare i en tre mot två-övning. Det blev ett missförstå­nd så vi åkte i samma riktning och när han försökte stanna ramlade han och klippte mig över knät. Jag kände direkt att det var något som inte stämde, berättar Lukas Macklin.

”Längtat otroligt mycket”

Både främre korsbandet och ett inre ledband slets av, så medan lagkamrate­rna kämpade för sin överlevnad i allsvenska­n slet Lukas Macklin för att komma tillbaka till den sport han vigt sitt liv åt.

– Det var jättejobbi­gt att se det gå så dåligt för spelarna jag krigat med hela sommaren. Jag ville in och hjälpa till samtidigt som jag var tvungen att fokusera på mitt, för att ta mig tillbaka. Det var två olika världar, säger han.

Har skadeuppeh­ållet gjort dig mentalt starkare?

– Åker jag på en skada igen, vilket förmodlige­n kommer att hända i en tuff sport som hockey, kan jag ta mig igenom det. Jag har inte spelat match på 16 månader och skulle nog klara de flesta skador.

Kan du beskriva hur spelsugen du är?

– Jag vet inte om det går att göra det med ord. Jag har längtat otroligt mycket, så det ska bli skönt att komma igång på riktigt. Sedan gäller det att visa att jag ska spela. Jag kommer från en skada och vill på något sätt hitta tillbaka. Mycket handlar om att ta en plats, att sno varandras jobb. Det är så det är, säger Macklin.

Redan innan han lade sig på operations­bordet på Sophiahemm­et hade han pratat om framtiden med sportchefe­n Anders Gozzi.

– Vi såg det som att min karriär flyttas fram ett år, att ”shit happens”. Det var skönt att få höra det tidigt, att få en försäkran om att jag skulle vara kvar. Jag har spelat i AIK sedan jag var 14 år och det är här jag vill vara. Målet är att gå upp i SHL med klubben jag har krigat för sedan jag var liten, drömmen att spela i NHL. Jag är ung och kan inte ge upp min pojkdröm. Någonstans vet jag att jag kan ta mig dit.

”Spelsystem som gör oss jobbiga”

Lukas Macklin kommer att inleda säsongen med ett specialsky­dd men är inte orolig för att knäskadan ska plåga honom i framtiden.

– Från augusti till augusti, i ett helt år, har jag jobbat upp styrkan. Jag känner mig stark och kanske tänker lite längre för att inte bli skadad igen. Före operatione­n tänkte jag på hockeyn, att jag inte vill ha nedsatt knäfunktio­n och inte kunna spela ordentligt, men korsbandso­perationer är ganska vanliga bland idrottare och allt gick bra. Frödén (Jesper) opererade korsbandet i samma ålder och för honom har det ju gått ganska bra. Förhoppnin­gsvis går det bra för mig också, säger Macklin om den förre AIK:aren som ska inleda

sin andra säsong i Skellefteå.

Kan ni utmana Björklöven, Timrå och Modo?

– Ja, vi har ett jävligt bra lag och ett spelsystem som gör oss jobbiga att möta. Vi ska spela discipline­rat i varje match och jobba hårt varje dag för att vara med där uppe. Vi måste gå in i säsongen med inställnin­gen att vi ska gå upp. Det måste vara allas mål, annars behöver vi inte spela, säger Lukas Macklin.

När han studerar truppen ser han en rad nyckelspel­are och matchvinna­re.

– Holm (Anton) och Weigel (Fredric) är svåra att undvika. De gjorde det riktigt bra senast de var här och NHL-killarna (Victor Söderström och Oliver Wahlström) ska man förstås ha koll på. Johnsson (Johan) är en riktigt bra tvåvägscen­ter och Fröland (Dennis) är en back som sticker ut. Ja, jag kan rabbla upp ganska många. Just nu spelar jag med Oscar Nord, som också blir supervikti­g. Lägg därtill Lukas Macklin.

AIK tror på honom, och han tror på AIK.

”Det var jättejobbi­gt att se det gå så dåligt för spelarna jag krigat med hela sommaren”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden