Hockeybibeln

VI MOT VÄRLDEN

att åka hit” ”Vissa spelare kan vara rädda för

- Stefan Holm stefan.holm@aftonblade­t.se

KARLSKOGA. En dryg månad före seriepremi­ären gick Karlskoga årets tuffaste match. Arton spelare och ledare insjuknade i covid-19. – Det ska inte påverka oss negativt. Vi ska vara med och slåss där uppe, säger återvändan­de målmaskine­n Henrik Björklund.

Karl Helmersson, hämtad från Tranås, ska göra sin första säsong som allsvensk tränare och hade inte kunnat få en sämre start. Visst, hans Karlskoga vann årets första träningsma­tch mot seriekonku­rrenten Västerås med 2–1 men det blev en sällsynt dyrköpt seger.

Coronaviru­set slog till med full kraft mot truppen, mer än hälften av spelarna insjuknade och först tre veckor före seriepremi­ären mot Mora var truppen samlad igen.

– Det är bara att gilla läget och försöka göra det bästa av situatione­n. Vi hade tur, för alla som drabbades har haft ganska lindriga symtom. Vi jobbar noggrant varje dag, vet vad som krävs och ska gå stärkta ur det här, säger Karl Helmersson, som själv blev drabbad.

BIK utmanade så sent som 2017 Rögle om en plats i SHL och har ända sedan säsongen 2011/2012 hamnat utanför topp fem i den allsvenska sluttabell­en vid endast ett tillfälle.

Sjukdomsup­pehållet ska inte hindra Karlskoga från att fortsätta ställa till med problem för de tänkta toppklubba­rna. Det spelar ingen roll att målkungen Fredrik ”Foppa” Forsberg och Jesper Kokkonen gick vidare till HV71, Oliver Eklind skrev på för Örebro, Dennis Fröland valde spel hos ligakonkur­renten AIK och framtidsmä­nnen Nikola Pasic och Max Wennlund har återvänt till Linköping respektive HV71.

– Det är mycket fokus på de spelare vi har tappat och att vi inte har de bästa resurserna. Det triggar oss. Journalist­er och annat folk får gärna prata om det men vi har också fått in många intressant­a spelare och bra killar. Vi ska vara med där uppe, spela så långt in på våren som möjligt. Vi vet vad vi sitter på för ”skills” och i Karlskoga blir det en jävligt tajt grupp. Det är tävling på träningen varje dag och det avspeglar sig på matcherna, säger Karl Helmersson, som bland annat har välkomnat Henrik Björklund och målvakten Stefan Steen, som har vunnit SM-guld med både Skellefteå och Växjö.

Den nye BIK-tränaren har ett förflutet i Tranås, Troja och Mariestad och minns hur det var att komma till Nobelhalle­n som spelare.

– Det var jobbigt. Här finns en atmosfär som är svår att beskriva. Spelarna kan gå över lik för klubbmärke­t och hemmapubli­ken skriker och är väldigt enögd. När jag spelade var (Daniel) Wessner där och det hände alltid något kring honom. I Karlskoga har det alltid funnits kärnspelar­e som har varit fysiska och jobbiga att möta. Samtidigt finns det mycket skicklighe­t, för man kommer inte långt bara på det fysiska. Det ska vi kombinera även i vinter. Det är det som kommer göra oss till det topplag vi vill vara, säger Helmersson.

Den där påtagliga vi mot världen-känslan som BIK-tränaren beskriver fick Henrik Björklund uppleva när han 2016 checkade ut från Nobelhalle­n för att återvända som Modospelar­e.

”DET ÄR MYCKET FOKUS PÅ DE SPELARE VI HAR TAPPAT OCH ATT VI INTE HAR DE BÄSTA RESURSERNA. DET TRIGGAR OSS.”

– Det har varit het stämning när jag har hälsat på i Karlskoga men jag hoppas få fansen på min sida igen. Första vändan var det inte många vackra ord men hatet svalnade lite med åren. Vissa spelare kan vara rädda för att åka hit, vissa tycker det är tråkigt att spela här medan vissa gillar det. Jag har alltid gillat grisiga matcher och vinner man sådana strider svetsas gruppen samman otroligt mycket, säger ”Björka”.

”Jag har fysiken och rutinen”

Han har den mindre avundsvärd­a uppgiften att ersätta Fredrik Forsberg, som svarade för 32 mål förra säsongen, men en spelare som gjort 164 mål på 479 allsvenska matcher behöver inte tvivla på sig själv. Under sina fyra år i Modo blev det tre 20-målssäsong­er och Björklund säger själv att han är starkare än någonsin.

– När jag stack härifrån hade jag kört fast och behövde en ny utmaning för att ta steg. Det tycker jag att jag har gjort, men när kontraktet med Modo gick ut erbjöd Karlskrona ett tvåår skontrakt. Det är det roligaste stället jag har spelat på, en perfekt lösning. Jag gillar att göra mål, ska absolut bidra offensivt och samtidigt ha en ledarroll i laget. Jag har fysiken och rutinen och vet vad som krävs, säger Henrik Björklund.

Vad är det som gör Karlskoga så speciellt?

– När jag kom hit i somras var det rätt in i gänget direkt och jag tror att de flesta känner likadant. Det är lätt att ta en plats på det sociala planet för här får man vara den man vill. Det skapar en trygghet i gruppen och det avspeglar sig på isen, där många spelare tar kliv. Den som mår bra spelar ju bra. Karlskoga har inte alltid den flashigast­e truppen men det är oftast väldigt smarta värvningar och väl scoutat både när det gäller hockeykunn­andet och det personliga planet.

”Linus Karlsson är skicklig”

Den blivande 30-åringen kom till Karlskoga 2013, efter ett motigt år i Örebro och Troja. Under sin första säsong i BIK svarade han för 36 poäng på 31 matcher. Om han inte plågats av en ryggskada och lyckats hålla snittet hade han inte bara vunnit poängligan i BIK utan i hela hockeyalls­venskan.

– Då, när jag kom hit, var jag lite stukad.

Jag hade haft en bra juniortid men seniorhock­eyn klickade inte förrän jag kom till Karlskoga. Då fick jag inte bara ett utan ett par, tre lyft.

Vilka spelare kommer lyfta i vinter?

– Vi har fått in både spännande nyförvärv och juniorer. En spelare som Linus Karlsson är riktigt skicklig. Det visade han förra året och han kan ta några kliv till. En ung kille som Åke Stakkestad ser riktigt pigg ut och vi har spännande spelare i Sebastian Fakt och Robin Carlsson, som gjorde bra ifrån sig förra säsongen, säger Henrik Björklund.

 ??  ?? Karl Helmersson.
Karl Helmersson.
 ??  ?? TILLBAKA EFTER FYRA
”Jag har alltid gillat grisiga matcher och vinner man sådana strider svetsas gruppen samman otroligt mycket,” säger Henrik Björklund. Foto: STEFAN HOLM
TILLBAKA EFTER FYRA ”Jag har alltid gillat grisiga matcher och vinner man sådana strider svetsas gruppen samman otroligt mycket,” säger Henrik Björklund. Foto: STEFAN HOLM
 ??  ?? glad efter Henrik Björklund blev äckligt
hemma i Nobelhalle­n 2015. mål mot Malmö Redhawks
efter fyra år i Modo.
Nu är ”Björka” tillbaka i BIK TILLBAKA Foto: BILDBYRÅN
glad efter Henrik Björklund blev äckligt hemma i Nobelhalle­n 2015. mål mot Malmö Redhawks efter fyra år i Modo. Nu är ”Björka” tillbaka i BIK TILLBAKA Foto: BILDBYRÅN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden