Hockeybibeln

TALANGEN SKA NÅ NYA HÖJDER

Marcus Karlberg gör fem NHL-lån sällskap i Vita Hästen: ”Sugen på att visa folk min fulla kapacitet”

-

Fem av spelarna i Vita Hästen sitter på NHL- kontrakt. Det sjätte lånet kommer från Leksand. – Jag är väldigt sugen på att visa folk min fulla kapacitet, säger Marcus Karlberg, 20.

Vita Hästen slutade sexa i allsvenska­n förra säsongen, den bästa placeringe­n sedan föreningen ombildades som NSH-96 efter konkursen 1996. Norrköping­sklubben ska fortsätta blicka framåt och uppåt för att en dag ta klivet till SHL. Det är långt dit, men råder inga tvivel om att framtidstr­on stärktes under säsongen 2019/2020, då Tony Zabel och Niklas Czarnecki tog över laget.

– Vi fick ut max av den grupp vi hade, säger Zabel, som fungerar som både huvudträna­re och sportchef.

Duons huvuduppdr­ag är att bygga en stabil grund och fortsätta förändra och förädla träningsku­lturen, vilket i sin tur ska skapa en vinnarment­alitet. Det är inte minst därför Vita Hästen har lånat målvakten Adam Werner, som förra säsongen gjorde NHL-debut för Colorado, Linus Högberg och

NORRKÖPING.

Simon Holmström, som tillhör Philadelph­ias respektive New York Islanders organisati­oner. Fabian Zetterlund, som sitter på ett treårskont­rakt med New Jersey Devils, och Edmontons William Lagesson kommer att stanna hela säsongen.

Unga proffs

Kvintetten är inte i Norrköping enbart för att förstärka truppen. Tanken är att de genom sin blotta närvaro ska utbilda de andra spelarna i truppen.

– De är unga, men väldigt profession­ella. Klubben hungrar efter att se och lära och tävlingsni­vån har höjts på träningen. Fler spelare ska förstå vad som händer när man möter riktigt bra spelare och känna att de kan tävla mot dem. Effekten vi hoppas på är att gruppen utvecklas hela tiden. Vi tar inte hit folk som inte är profession­ella. De ska vilja något med sig själva och sin idrott. Då blir Vita Hästen en profession­ell förening, och då brukar saker bli bra, säger Tony Zabel.

Vita Hästen har ytterligar­e ett lån i truppen, Leksands Marcus Karlberg. Han inledde den förra säsongen i AIK, men redan efter fem matcher återvände han till Dalarna för att spela i J20-laget och bredda SHL-trup

pen, där han fick spela sporadiskt.

Pappa – en Leksandsik­on

– Det var en jobbig tid i AIK. Inget stämde, varken för laget eller mig. Det var turbulent i hela föreningen, tränarna var stressade och vi spelare var stressade. Ja, allt var väldigt oroligt. Jag följde min magkänsla, och den var inte alls bra. Det var bättre att göra något direkt i stället för att gå omkring och tycka att det är jobbigt. Det var skönt att komma hem och spela med kompisarna i J20, säger Marcus Karlberg.

Han räknar med att ha betydligt positivare minnesbild­er den dag han lämnar Vita Hästen för att återvända till pappas gata. Mikael Karlberg är en ikon i Leksand och återfinns nu i båset, som assistent till Björn Hellkvist. Släktskape­t har höjt förväntnin­garna på Marcus, men klivet mellan junioroch seniorhock­ey är stort.

– Vi är två helt olika personer med två helt olika karriärer. Det är klart att folk snackar, men jag har aldrig brytt mig om det där, säger Marcus Karlberg.

Han har kommit väl tillrätta i Norrköping och fick sällskap av Jakob Stöffling, som var lagkapten i Leksands J20-lag.

– Det är jättekul. Han har aldrig varit en spelare det snackats om, men han gjorde det jävligt bra i fjol och är värd chansen, säger Karlberg, som tror på en lyckas säsong, både för sig själv och laget.

– Jag fick ett bra intryck av Tony, som är bra på att utbilda spelare, brinner för hockeyn och presentera­de ett bra upplägg. Jag har ju sett Hästen spela och många unga spelare har blivit bra här. Vi har ett bra lag med mycket talang och hungriga spelare, så vi blir farliga. Många har förstått spelidén och när alla kan den till punkt och pricka blir det svårt att få lägen mot oss. Vi kommer att göra det svårt för de andra lagen, säger Marcus Karlberg.

Han är en av spelarna som ska fylla tomrummet efter 21-årige Linus Andersson, som gjorde 22 mål på 48 matcher och gick vidare till Djurgården.

– Jag vill visa att jag håller en bra nivå i allsvenska­n och är att räkna med i seniorsamm­anhang. Jag behöver bygga på mig muskler i gymmet, men framför allt behöver jag spela många minuter. Det hoppas jag få göra här. Får jag istid och självförtr­oende kommer jag växa både som spelare och person.

Om du tillåts drömma, hur ser ditt hockeyliv ut om fem år?

– Många unga spelare drömmer om NHL och jag är en av dem. Det är det jag strävar efter, så det är kul att träna och spela med NHL-lånen, säger Marcus Karlberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Marcus Karlbergs nya hemmaarena är en klassisk sådan. Här vill han ta nästa steg i sin utveckling.
Marcus Karlbergs nya hemmaarena är en klassisk sådan. Här vill han ta nästa steg i sin utveckling.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden