Hockeybibeln

SÅBRAÄRLAG­ET:

-

■ Precis allt gick fullständi­gt fel. Laget förnedrade­s om och om igen med stora siffror, de unga spelarnas skallar hängde och i förlängnin­gen ledde det till att tränaren Joakim Andersson blev sjukskrive­n. Den gångna säsongen var egentligen bara bedrövelse för Tyringe som inte lyckades vinna fler än sammanlagt fyra seriematch­er under ordinarie tid.

Sportchefe­ns Filip Steensbjer­re har med andra ord haft en tydlig målbild under sommaren: hitta spelare som inte viker ner sig.

Om han har lyckats med det återstår att se. Den största garanten för att skåningarn­a ska göra en bättre säsong är ändå tränaren Magnus Rahm, en van kravställa­re som har en historia av att

ett OS kan väl vi flytta ett jubileum.

Någon förbittrad rivalitet finns inte längre mellan klubbarna, de måste hålla ihop för att hålla sig levande, men det finns alltid någonting att tvista om.

För vilken klubb har egentligen skrivit det mest förnämsta kapitlet i den äldre värmländsk­a ishockeyhi­storien?

Chans på allettan

Grums var faktiskt framme och nosade på ett SM-guld säsongen 1958/59 men fick nöja sig med ett brons då Leksand och Djurgården (mästare)

blev för svåra i mästerskap­sserien.

Forshaga har inga medaljer, men de har en monter i Ängevi som rymmer Nisse Nilssons klubba, skridskor och hjälm från Colorado Springs -62.

Det var då ”Dubbel-Nisse” gjorde ett av svensk ishockeys mest berömda mål, när pucken gleeeeed in i mål och Sverige vann VM-guld. Hugget som stucket, va? Både Grums och Forshaga har chans att nå allettan i år, men så mycket mer eller längre än så lär det inte bli på ett tag, inte i år och inte inom överskådli­g framtid, åtminstone inte så länge svensk ishockey ser ut som den gör i dag.

Men vad gör det.

För i den där montern finns även exakt, precis, just, exakt, precis, just Den Pucken som Nisse skickade över hela isen och in i mål 1962.

1. Gustav Bågenvik, Grums................ 93,65 2. David Söderberg, Forshaga......... 93,61 3. Isak Mantler, Lindlöven................ 93,46 4. Anders Olsson, Eskilstuna L........93,06 5. Tobias Sandberg, Mariestad....... 92,99 6. Alex. Johanssson, Borlänge.......92,80 7. Viktor Andersson, Skövde........... 92,35 1. Daniel Fahlström, Nyköping......... 93,87 2. Oscar Malm, Nyköping.................. 93,70 3. David Söderberg, Forshaga........ 93,32

1. Anton Malmborg, Halmstad......... 93,68 2. Robin Johansson, Nybro.............. 93,33 3. Tobias Sandberg, Mariestad....... 92,78

n MALUNG. Dalagänget var ett av de yngsta lagen i ligan förra säsongen (bara Grums hade en lägre snittålder) och det kommer inte bli någon skillnad när pucken släpps i höst. Malung tvingas satsa påfallande ungt och har hittat spelare på så olika ställen som i superelit, division 2 och de amerikansk­a ligorna NA3HL och USPHL Premier varifrån de har hämtat ett par hemvändand­e unga svenska killar. n HC DALEN. Det blir nytt motstånd för HC Dalen kommande säsong i och med att laget flyttas till den västra serien för att göra plats åt degraderad­e Karlskrona i den södra. Det innebär samtidigt en ny utmaning för Per Gustafsson­s gäng i och med att de ofta varit som bäst när de kunnat slå ur underläge utan att ha några förväntnin­gar på axlarna. Så som de kunnat göra i erkänt vassa söderserie­n. I den västra blir HC Dalen i stället ett av lagen som förväntas gå till allettan.

En story som blir intressant att följa.

Per Gustafsson.

SKÖVDE. I fjol hade Skövde ett väldigt starkt målvaktspa­r i Hugo Fagerblom och Viktor Andersson. Något som till synes hämmade dem båda då de fick dela på speltiden och därmed inte fick ut sin fulla potential. Ändå väljer klubben att satsa likadant i år igen. Fagerblom är kvar och får nu sällskap av allsvenskt meriterade (AIK och Kristianst­ad) Robin Wallin som vänder hem till moderklubb­en. Märkligt kan tyckas, men det var förstås svårt att säga nej till den senare när chansen att värva honom uppenbarad­e sig.

nRobin Wallin.

FORSHAGA. Efter några succésäson­ger som huvudträna­re i hockeyetta­n med Borlänge hamnade den unge tränaren Dennis Hall inför fjolårssäs­ongen i schweizisk­a EHC Olten som assisteran­de tränare till profilen Fredrik Söderström. Det hela blev dock inte som det var tänkt och i november valde Hall att kliva av på grund av personliga skäl. Den civila situatione­n förde honom till Karlstad och sent under säsongen tog han över i Forshaga. Till kommande säsong ställde han krav för att stanna kvar och kommer nu att jobba för att införa en tuffare träningsku­ltur i föreningen.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden