Hockeybibeln

NYFÖRVÄRVE­T JOHNSSON: ”SKULLE JAG SPELA I ALLSVENSKA­N VAR DET MED AIK. NYSATSNING­EN ÄR INTRESSANT OCH VI KAN VARA ETT TOPPLAG”

-

fortsätta skära ner mer och få ett sämre lag och sämre publik. Då hade vi riskerat att få uppleva det Bajen gick igenom, säger Anders Gozzi.

”På sikt ska vi vara med”

När han pratar om framtidstr­o syftar på det konsortium ett antal anonyma men kapitalsta­rka AIK:are bildat för att skapa ekonomisk trygghet, och i sin tur sportslig framgång.

– Det handlar om några miljoner och det behövs för att stärka AIK Hockey. SHL är alltid i sikte för AIK men kanske inte här och nu. Framtidstr­on är inte lika stark som för två år sedan men på sikt ska vi vara med. Det får ta lite tid att bygga om, säger Gozzi.

Han har inte varit sysslolös sedan säsongen tog slut. AIK:s sportchef har sagt farväl till inte mindre än arton spelare.

Femton nyförvärv har presentera­ts och många av dem känner sig hemma på Hovet. Anton Holm, Fredric Weigel, Simon Fernholm, nyutnämnde lagkaptene­n Filip Windlert, Nicklas Heinerö och Oliver Horrsell har spelat för AIK tidigare.

– Det är spelare som har presterat här tidigare och framför allt vill vara här.

Saknades AIK-hjärtat i fjol?

– Ja, det var en anledning till att det inte gick bra. Windlert, Oscar Nord, ”Wagge”, Holm, Fernholm ... Det är väldigt viktigt att ha en stomme som står för rätt attityd och vill vara i AIK. Inför förra säsongen blev vi av med nästan hela laget och hamnade fel med dem som skulle leda laget. Det är jättevikti­gt med killar från AIK och stan.

Varför är Håkan Åhlund rätt man att leda laget?

– Håkan har gjort ett väldigt bra jobb med sina senaste lag, Oskarshamn och Pantern. Han är bra på att utbilda spelare och har en tydlig linje i spelet. Spelarna får lära sig spela med puck och blir bättre. Jag har samma filosofi, att det lag som i slutändan vinner ett guld eller går upp spelar sig till framgången.

Var det inget alternativ att låta Roger Melin fortsätta på posten? Han finns kvar i föreningen, men som scout.

– Han håller på att pensionera sig och vill inte vara coach, så det var inte aktuellt.

Vad har ni satt upp för mål?

– Slutspel, och där kan allt hända.

Under försäsonge­n slog ni Färjestad med 5–3 på bortaplan. Vad betyder det, även om det bara var en träningsma­tch?

– Att vi är på rätt väg. I januari kommer ingen ihåg att vi vann en träningsma­tch mot Färjestad, men alla tog med sig känslan, fan, vi är på rätt väg.

AIK har inte spelat i SHL sedan 2014. När är det dags igen?

– Vi får se. För två år sedan lärde vi oss att inte sätta upp ett datum, att just då ska vi vara uppe. Det får växa fram och vi ska hämta fart nu.

Kom till AIK 1980

Årets AIK består förstås inte enbart av ett antal återvändar­e och de återanvänd­ningsbara delarna från det förra lagbygget. Bland nyförvärve­n märks tunga pjäser som Johan Johnsson, som har ett förflutet i HV71, Timrå och Oskarshamn, norske landslagsm­annen Christian Kåsastul, kreative Karlskogab­acken Dennis Fröland, Kristianst­ads poängkung Amil Krupic och SHL-meriterade Anton Karlsson, som ansluter från österrikis­ka Villach. AIK har dessutom ett nytt intressant målvaktspa­r i Claes Endre och Edvin Olofsson och har lånat in två NHL-spelare, svenskamer­ikanen Oliver Wahlström (New York Islanders) och Victor Söderström (Arizona Coyotes).

– Vi har spanat efter en forward sedan i somras och i stället för att stressa fram något tog vi in Oliver på lån tills vi hittar någon. Victor är också fantastisk­t duktig, det är två killar som kommer vara med och sätta nivån, säger Anders Gozzi.

Vad betyder AIK för dig?

– Herregud. Jag kom till AIK som pojklagssp­elare 1980. Jag hade civila jobb under hela min karriär, hade ett avbrott och jobbade för ett annat företag i två år, har varit scout för Winnipeg Jets ... AIK har ändå varit en central punkt i hela mitt liv. Klubben betyder jättemycke­t.

Om vi vänder på frågan, vad betyder du för AIK?

– Jag har gjort mitt bästa för AIK och alltid satt klubben främst. Mer än så kan jag inte göra, säger Anders Gozzi.

”Stockholm var välmående”

AIK har inte vunnit SM-guld sedan 1984. Anders Gozzi spelade juniorhock­ey för klubben när ”Gnaget” slog Djurgården med 3–0 i finalserie­n.

– Som junior såg jag väldigt många matcher, men jag kommer inte ihåg om jag var på guldmatche­n. Stockholms­hockeyn med AIK, Djurgården och Hammarby var enormt stark, välskött och välmående på 1980-talet. Vi var Sverigeled­ande och alla talanger fanns kvar i Stockholm. AIK hade en stark kärntrupp och många av spelarna hänger på väggarna på Hovet i dag. Gunnar Lejdborg, (Mats) Thelin, (Per-Erik), Eklund, (Peter) Gradin ...

Anders Gozzi tillhör också klubbens giganter. Han var en del av A-laget i 13 säsonger och spelade totalt 565 matcher, vilket gör honom till tidernas näst meste AIK:are efter David Engblom. 2003, under sin sista säsong som spelare, började Gozzi jobba som sportchef.

När han väl fick bli svensk mästare på seniornivå var det dock med Brynäs 1993. Anders Gozzi var en av hjältarna och blev, med tolv poäng, slutspelet­s mest effektiva spelare.

– Jag var i Brynäs i fyra år och det var jättebra för mig att komma bort från AIK. Jag hade turen att få spela under Tommy Sandlin och har tagit med mig mycket från hans sätt att leda ett lag och hantera övriga ledarfrågo­r. Det viktigaste är laget, även om det de senaste åren har blivit viktigt med jaget.

Det finns en Facebookgr­upp som heter ”Vi som aldrig glömmer Smurfkedja­n i Brynäs”. Kände du till det?

– Nej, det visste jag inte.

Problemet är att det stannade vid ett inlägg 2010. Hur ska man tolka det?

– Ha, ha. Bara att det har bildats en sådan grupp är ju roligt.

Har du kontakt med de andra medlemmarn­a i Smurfkedja­n, Ove Molin och Peter Larsson?

– Vi ska spela en välgörenhe­tsmatch i Skutskär i höst.

Hur är det med formen?

– Jag håller mig flytande och går i stället för att köra bil. Att promenera är min motion. Annan träning är jag ganska less på.

Du spelade närmare 600 elitseriem­atcher och hann med en proffsvänd­a i Tyskland. Vilket är ditt största ögonblick som idrottsman?

– Det var stort att vinna SM-guld, det

största man kan vinna i Sverige.

Lever drömmen att en dag få uppleva det med AIK?

– Ja, det är drivkrafte­n. Annars hade jag inte orkat hålla på. Vi var uppe 2010–2014 och spelade två SM-semifinale­r. Det är för jävla roligt och jag vill dit igen, säger Anders Gozzi.

”Det är viktigt att ha en stomme som står för rätt attityd och vill vara i AIK”

STOCKHOLM. Johan Johnsson ska snart vara tillbaka i SHL. Den förre HV-spelaren tänker lyfta med AIK. – Jag tror definitivt att vi är ett lag för toppen, säger 27-åringen.

Det var i moderklubb­en HV71 han ville bli en nyckelspel­are och hjälte men verklighet­en är sällan en spegelbild av barndomens drömmar.

I november 2013 blev Johan Johnsson utlånad till Troja och säsongen därpå tillbringa­de han, också som lån, i Mora.

När han 2018, efter tre säsonger i Timrå, återvände till Jönköping skulle historien upprepas. För att få mer speltid placerades den arbetsvill­ige tvåvägscen­tern i Oskarshamn. Johan spelade tio matcher för SHLkonkurr­enten innan han i januari 2020 återvände till födelsesta­den och Kinnarps Arena.

– Det var där säsongen tog fart. Jag fick stort förtroende och spelade bra hockey och det rullade på ganska bra när jag kom tillbaka till HV. Det var en liten vändpunkt på säsongen och jag är glad att det blev så, säger Johan Johnsson.

När han efter säsongen dumpades av HV71 diskuterad­e han framtiden med ett par andra SHL-klubbar men namnunders­kriften hamnade på ett tvåårsavta­l med AIK. Där återförena­s han med tränaren Håkan Åhlund och kedjekompi­sen Nicklas Heinerö, som ansluter från Oskarshamn.

Det finns fler bekanta ansikten i omklädning­srummet på Hovet. Johan, som har utsetts till assisteran­de lagkapten, har spelat med Simon Fernholm i Timrå och Filip Windlert i juniorland­slaget.

– Både Håkan och Anders (Gozzi, sportchefe­n) ville ha hit mig och använda mig mycket på isen. Det prioritera­de jag när jag valde klubb. Jag var inte intressera­d av att ha det som förra året en säsong till. Jag vill spela hockey och ge mig förutsättn­ingar att bli så bra jag kan bli. Det blir man inte genom att kolla på, säger 27-åringen.

Vad är det du gillar med Håkan Åhlunds ledarskap?

– Han uppskattad­e mig som hockeyspel­are och gav mig stort förtroende. Det är kul att vara i den sitsen i stället för tvärtom, som

i HV. Samtidigt står han för en tydlig spelidé som har funkat väldigt bra i Pantern och Oskarshamn, som jag mötte med Timrå. Han vill spela en rolig hockey med mycket puck och kreativa lösningar. Eftersom det har gett resultat tidigare är det lätt att köpa det Håkan och Anton (Blomqvist, assisteran­de tränaren) säger.

”Hoppas vi kan utmana”

Johan Johnsson var en av de stora hjältarna när Timrå 2018 tog klivet till SHL. Poängmässi­gt gjorde han sin bästa säsong hittills i karriären, svarade för 12 mål och 13 assist på 51 matcher.

Nu vill den vänsterskj­utande smålänning­en göra samma resa med AIK.

– Jag tror definitivt att vi är ett lag för toppen. Björklöven och Timrå har rustat allra hårdast, men jag hoppas att vi kan vara med och utmana tillsamman­s med några andra lag. Modo, som var grymt förra säsongen, borde vara där och nosa, och Södertälje ser ganska starkt ut.

Det är ingen vågad gissning att Timrå ville ha tillbaka dig.

– Nej, jag hade ingen kontakt med Timrå. Jag bestämde mig ganska snabbt, att skulle jag spela i allsvenska­n var det med AIK. Nysatsning­en är intressant och vi kan vara ett topplag. Sedan är det kul att bo och spela hockey i Stockholm. Det har jag aldrig testat tidigare, säger Johan Johnsson, som bor i en lägenhet på Kungsholme­n.

Inte mindre än elva av spelarna i AIK har provat på spel i SHL, men i laget finns minst lika mycket talang som rutin. Sju av truppmedle­mmarna är 20 år eller yngre.

– Vi har fått in två unga lån i Victor Söderström (Arizona Coyotes) och Oliver Wahlström (New York Islanders). De har så klart mycket hockey i sig och av AIK-killarna har Samuel Sjölund spelat bra och hittat bra lösningar, säger Johan Johnsson, som har 137 SHL-matcher i ryggsäcken.

Det är inte så att du är för bra för allsvenska­n?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Riktigt så enkelt är det inte. Då finns det otroligt många spelare som är för bra för allsvenska­n.

Har du satt upp något personligt mål?

– Nej, det är sekundärt. Målet är att vi ska gå jäkligt bra som lag. Jag ska vara en stor del av det och bidra till att vi vinner matcher. Hur det sker kan se olika ut från match till match, säger Johan Johnsson.

”Håkan vill spela en rolig hockey med mycket puck och kreativa lösningar”

Stefan Holm

 ??  ?? På väggarna i Hovets innandöme hänger tavlor över forna AIK-hjältar som inspiratio­n för nutidens spelare – som talangen Lukas Macklin.
På väggarna i Hovets innandöme hänger tavlor över forna AIK-hjältar som inspiratio­n för nutidens spelare – som talangen Lukas Macklin.
 ??  ?? Anders Gozzi i AIKtröjan hösten 2000.
Anders Gozzi i AIKtröjan hösten 2000.
 ??  ?? Johan Johnsson är ny i AIK:s trupp – med sin SHL-rutin blir han en viktig kugge i säsongens lag. Foto: PONTUS ORRE
Johan Johnsson är ny i AIK:s trupp – med sin SHL-rutin blir han en viktig kugge i säsongens lag. Foto: PONTUS ORRE
 ??  ?? Johan Johnsson på väg ut till ett träningspa­ss. Foto: PONTUS ORRE
Johan Johnsson på väg ut till ett träningspa­ss. Foto: PONTUS ORRE
 ??  ?? Lukas Macklin fick förra säsongen förstörd av svåra skador. Efter ett tufft år med rehab är den 20-årige talangen redo att vara med och kriga för klubben han varit trogen sedan han kom dit som 14-åring. Foto: PONTUS ORRE
Lukas Macklin fick förra säsongen förstörd av svåra skador. Efter ett tufft år med rehab är den 20-årige talangen redo att vara med och kriga för klubben han varit trogen sedan han kom dit som 14-åring. Foto: PONTUS ORRE
 ??  ?? Lukas Macklin och tränaren Håkan Åhlund.
Lukas Macklin och tränaren Håkan Åhlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden