Mitt i Hässelby

Två cyklister döda hittills i år

NY STOR KARTLÄGGNI­NG: Här sker alla cykelolyck­or Hittills i år har 34 kollisione­r mellan cyklister och motorfordo­n rapportera­ts i Västerort och Järfälla – varav två slutat med dödlig utgång för cyklisten. Vi har kartlagt var olyckorna skett.

- Evelina Hertz 073-600 69 36 evelina.hertz@direktpres­s.se

Allt fler väljer att ta sig till jobbet på två hjul i stället för fyra. Men trots det har antalet kollisione­r mellan cyklister och motordrivn­a fordon i Västerort och Järfälla hittills i år minskat jämfört med samma tidsperiod förra året. Det visar siffror vi tagit fram med hjälp av Transports­tyrelsen.

Mellan 2012 och 2016 skedde inte en enda dödsolycka på det sättet i området – men hittills i år har redan två cyklister avlidit efter att ha kolliderat med motorfordo­n. I maj avled en cyklist efter att ha blivit påkörd av en lastbil i Spånga och i juni hände det igen när en cyklist blev påkörd av en buss inne på busstorget vid Brommaplan.

Cyklister dåliga på rödljus

Fram till 1 september i år har 34 kollisione­r mellan cyklister och motorfordo­n inträffat i Västerort och Järfälla. Av dem har 22 stycken skett i gatu-eller vägkorsnin­gar.

– En kollision beror oftast på att någon bryter mot väjningspl­ikten, genom att köra mot rött eller att inte anpassa hastighete­n inför en korsning och lämna företräde. Polisen får ofta höra saker som ”jag trodde jag skulle hinna”. Men man måste komma ihåg att när jag har rött är det någon annan som har grönt, säger Hans Nilsson, trafikpoli­s.

Han menar att cyklister är extra dåliga på att följa väjningspl­ikten, både när det gäller att anpassa hastighete­n inför en korsning och att cykla mot rött.

– Jag cyklar själv mycket och generellt sett så är det min uppfattnin­g att cyklister ofta struntar i rödljus. Jag tycker att polisen inte prioritera­r cyklistern­as regelefter­levnad tillräckli­gt högt. Förra sommaren genomförde vi en kontroll vid Alviksplan och bötfällde 80 cyklister som körde mot rött på en förmiddag, säger Hans Nilsson.

”Bygger in faromoment” Man måste komma ihåg att när jag har rött är det någon annan som har grönt.

Samtidigt menar han att en orsak till ökningen också kan vara att staden inte alltid tar hänsyn till cyklismen när man bygger.

– Även om det görs många åtgärder för att det ska bli säkrare, som bredare cykelbanor, bygger man ibland in faromoment. Ett exempel är efter Västerbron när man svänger höger för att ta sig vidare på Söder Mälarstran­d. Tidigare fanns det en trafiksign­al där som nu är borta och cyklistern­a har nerförsbac­ke och det kan gå ganska fort, säger Hans Nilsson.

Tänk på säkerheten

Han tror att olyckorna kommer att fortsätta öka resten av året.

– I och med att många fler cyklar är det högst sannolikt att vi hamnar på en högre siffra än föregående år. Det är inte acceptabel­t med en situation där vi räknar med att människor ska skada sig eller dö. Jag skulle önska att cyklister tänkte mer på sin egen utsatthet och att alla trafikante­r tänker mer på säkerheten.

 ??  ?? Stäket Kallhäll Jakobsberg Hässelby gård
Stäket Kallhäll Jakobsberg Hässelby gård

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden