Mitt i Hässelby

Kan kameror stoppa

sopkaoset?

- Louise Bornhall

Högar med skräp tornar upp sig på marken runt återvinnin­gscontainr­arna i Björkeby, Järfälla. Nu överväger Förpacknin­gsoch tidningsin­samlingen (FTI), som driver stationen, att sätta in kameror eller vakter för att lösa problemet.

Under sommaren har problemen med skräpdumpn­ing på Björkebys återvinnin­gsstation i Skälby eskalerat. Förpacknin­gsoch tidningsin­samlingen (FTI), som driver stationen, är på plats dagligen för att få bort allt skräp. I början av året uppstod samma problem.

– Det är sådana mängder avfall som dyker upp. Det känns nästan som att det är organisera­t, att det är som en mindre verksamhet som åker dit, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI.

Att dumpa skräp utanför uppställda sopcontain­rar är ett miljöbrott, något som dock inte verkar hindra många från att lassa av sitt skräp på marken omkring.

Läsarbilde­r från Skälby visar på högar av sopor som bland annat består av packade wellpapplå­dor, som ser ut att komma från restaurang­er eller butiker.

– Vi försöker polisanmäl­a då det finns kontaktupp­gifter

på avfallet, men när det saknas är det svårt för oss att göra något, säger Annika Ahlberg och fortsätter:

– Våra städare får inte med sig allt stort avfall, vi måste ta dit kranbilar och det kan ta timmar för dem att lasta på allt.

På andra problemdra­bbade stationer i Stockholm har FTI haft vakter och övervaknin­gskameror för att få bukt med den illegala skräpdumpn­ingen, något som nu övervägs för Skälbys del.

– Vi diskuterar det just nu. Men det är en process att få upp kameror, vi har en dialog internt och en dialog med avfallsavd­elningen i Järfälla kommun, säger Annika Ahlberg.

Återvinnin­gsstatione­n i Björkeby är bara till för förpacknin­gar och tidningar.

 ??  ??
 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? SOPKAOS. Så här såg det ut på återvinnin­gsstatione­n i Björkeby häromvecka­n.
FOTO: LÄSARBILD SOPKAOS. Så här såg det ut på återvinnin­gsstatione­n i Björkeby häromvecka­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden