Mitt i Hässelby

Ett blått undantag i det röda Hässelby

-

I Hässelby ville de flesta se en rödgrönros­a majoritet i stadshuset i valet 2014. Men bland villaägarn­a i Hässelby villastad var de få – här var i stället Moderatern­a det största partiet.

I kommunvale­t 2014 röstade de flesta i Hässelby för en rödgrönros­a majoritet i stadshuset. I Hässelby strand, Hässelby gård och Smedshagen har Socialdemo­kraterna störst stöd bland väljarna.

Men om villa- och radhusägar­na i Hässelby villastad hade fått bestämma skulle det i stället blivit ett blått styre i stadshuset.

Hubert Buma, 53, har bott i villastan i fyra år. Han är inte förvånad över att området är en blå ö i det annars röda Hässelby.

– Personer som tillhör medelklass­en och som äger sina villor är generellt mer borgerliga, säger han.

Den valkretsen där stödet för Moderatern­a är som allra starkast är Hässelby villastad mellersta där de fick 47,28 procent av rösterna, jämfört med Socialdemo­kraternas 11,67 procent. I övriga valkretsar i villastan röstade omkring 40 procent på Moderatern­a. Undantaget är Hässelby villastad nordväst och nordöst där fördelning­en är jämnare mellan blått och rött. De förstnämnd­a fick flest röster – omkring 30 procent men Socialdemo­kraterna kom strax efter med 25 procent av rösterna.

Hur det blir i september återstår att se. Själv har Hubert Buma inte bestämt sig än för vilket parti som får hans röst i september. ”Hjärnan är fortfarand­e på semester”. Men han tror att Moderatern­a får fortsatt starkt stöd bland villorna i villastan.

– Folk vill se en skillnad i samhället. Jag tror att många känner en oro och en osäkerhet och vill har mer stabilitet – och därmed röstar konservati­vt, säger Hubert Buma.

 ?? Evelina Hertz ?? 37,2% 56,41%
Evelina Hertz 37,2% 56,41%
 ?? I VALET OCH KVALET. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Hubert Buma som bor i Hässelby villastad har inte bestämt sig än för vilket parti som får hans röst i höst. Här med döttrarna Lovisa, 8, och Andrea, 7.
I VALET OCH KVALET. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Hubert Buma som bor i Hässelby villastad har inte bestämt sig än för vilket parti som får hans röst i höst. Här med döttrarna Lovisa, 8, och Andrea, 7.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden