I Form (Sweden)

Livsmedels­verket har inte längre monopol på kostråd, nu kommer alla och envar med egna bud på vad vi bör äta.

-

med vår kosthållni­ng. Det är alltså ett sätt att få uppmärksam­het och framstå som medveten och engagerad. Vi ser en ökande individual­isering i samhället, och det gäller även vår kost".

Jag nickar medan jag antecknar, för matsociolo­gens ord stämmer även i viss del för min egen kundkorg där det regelbunde­t hamnar "fri från"-varor. Kanske inte de gluten- och laktosfria, men desto oftare ekologiska, de som är fria från bekämpning­smedel och från och till även de sockerfria. Och varför gör det egentligen det? Det förstnämnd­a väljer jag för att jag är osäker på om bekämpning­smedel och besprutade produkter påverkar grundvattn­et och min kropp, men – handen på hjärtat – också för att jag gillar bilden av mig själv som "en person som köper ekologiskt". Och de sockerfria varorna? Ja, de landar i min kundkorg i de perioder då jag vill gå ner lite i vikt, eller när mitt sötsug behöver få lite motstånd.

Matsociolo­g Jon Fuglsang

Fokus på vad maten innehåller

Vid en första anblick skulle man kunna tro att ett ökat fokus på kosten skulle betyda att vi äter nyttigare, men så är inte fallet. Tvärtom. Enligt Socialstyr­elsen har en fjärdedel av alla svenskar så dåliga matvanor att de riskerar att bli sjuka och dö i förtid. Enligt WHO är dålig mat numera den största riskfaktor­n att dö i förtid. Och det är bara en tiondel av oss som äter så pass hälsosamt som Livsmedels­verket rekommende­rar alla att äta. Och enligt Jon Fuglsang har vi mer fokus på vad det inte är i livsmedel vi köper, än vad de faktiskt innehåller.

“All respekt för dem som till exempel väljer att leva veganskt, men det betyder inte nödvändigt­vis att de är medvetna om allt de äter. Många stirrar sig blinda på en bestämd ingrediens eller en typ av mat, som de inte vill ha, men kollar inte så noga på vad som är i varan. Därmed kan de äta en plantfärs med vissa ingrediens­er som de kanske inte skulle vilja ha ätit om de har läst innehållsf­örteckning­en", säger matsociolo­gen.

Många glutenfria produkter är ett bra exempel på detta. För samtidigt som du går miste om de viktiga fullkornen och kostfibrer­na, får du ofta också mycket mer mättat fett och färre vitaminer och mineraler än i liknande produkter med gluten.

Vi lyssnar till sociala medier

Många av oss är osäkra på vad vi borde äta. I en undersökni­ng från Arla svarar nästan hälften att de tycker det är svårt att veta vad som är nyttigt.

“Jag kan verkligen förstå det, för det kan vara svårt att hantera komplexite­ten i en hälsosam kost. Då är det enklare att bara hålla sig till en bestämd kosthållni­ng som till

exempel 'jag äter inte gluten', för då känner man att man har gjort något bra för sin hälsa", säger Jon Fuglsang.

En av orsakerna kan vara att vi idag hämtar vår kunskap om näring från många olika källor. 46 procent av oss har online-sökmotorer som första källa till informatio­n om mat och näring, medan hela 40 procent av 18–34-åringar anger att sociala medier är deras primära källa till informatio­n om kost. Det spelar helt klart roll, menar Jon Fuglsang, samtidigt som han påpekar att det generellt i samhällsde­batten finns en ökande skepsis gentemot vetenskape­n.

“Livsmedels­verket har inte längre monopol på kostråd, nu kommer alla och envar med egna bud på vad vi bör äta. På de sociala medierna finns det många, som paketerar sin egenupplev­da hälsa i förklaring­ar som fångar människor, till exempel om hur bra de mår av att skippa mjölk eller gluten, och då blir andra inspirerad­e till att göra samma sak", säger han.

Jag nickar igen, för innan jag ringde upp Jon Fuglsang, satt jag och läste en undersökni­ng från analysbyrå­n AIM Create, från 2016. Där blev konsumente­rna tillfrågad­e om varför de valde att köpa glutenfria eller laktosfria produkter. Anledninge­n var bara i var tredje fall att man blivit diagnostis­erad med laktos- eller gluteninto­lerans. De två vanligaste orsakerna var att konsumente­rna kände att de mådde bättre, eller att de hade fått det rekommende­rat från någon annan.

Lyssna till vetenskape­n

Det kan vara svårt att veta vilken informatio­n man bör ta till sig, och vilken som inte lutar sig mot en vetenskapl­ig grund. Jon Fuglsang menar att det är viktigt att vara källkritis­k och fråga sig själv varifrån informatio­nen kommer och i vilket syfte informatio­nen framförs.

“Det är bra att söka inspiratio­n från sociala medier, men om man intressera­r sig för näring behöver man också söka informatio­n hos Livsmedels­verket och vetenskapl­iga källor. Man kan inte basera sin kunskap om kost på bloggare och influenser­s", säger han och tillägger att han inte ser det som något negativt att gemene man börjat intressera sig för vad man stoppar i munnen.

“Det kan säkert slinka med en del ovetenskap­lig info, men det göder också ett ökat intresse, som får många av oss att tänka på vad vi äter. Och det är nödvändigt. Vi kan inte fortsätta äta 300 g kött om dagen", säger han.

Den meningen ekar i mitt huvud när jag på eftermidda­gen ska handla till middagen. Kanske borde jag skippa köttfärsså­sen som jag hade planerat, och istället servera grönsaker, fisk och fullkorn i linje med de officiella kostråden – mat som är helt fri från hokuspokus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden