I Form (Sweden)

“Mitt knä gör ont”

Du kan göra det när som helst och var som helst – och så är det väldigt effektiv motion. Men löpträning kan också bjuda på små och stora utmaningar. Här får du lösningarn­a på de nio vanligaste.

-

PROBLEMET: Varje löpsteg du tar skickar upp en stöt genom din kropp. Om inte stötarna fördelas ordentligt kan belastning­en på dina knän bli för hög och ge plågsamma smärtor. Upplever du knäsmärtor är det dock långt ifrån synonymt med att du ska sluta springa, för ofta beror problemet på att din löpstil inte är optimal.

LÖSNINGEN: Knäsmärtor kan bero på många olika saker, men om smärtorna uppstår endast under löpturerna kan det handla om ett så kallat löparknä. Många löpare upplever att knäet krånglar och smärtar när de springer och att det sedan slutar göra ont så fort de stannar för att sedan fortsätta värka så fort de sätter fart igen. Det beror förmodlige­n på att slemsäcken på knäets utsida blir irriterad.

En av de sakerna du själv kan göra för att lindra smärtorna är att syna din löpstil i sömmarna. Hur springer du egentligen? Och hur landar du? Om du inte landar med knäet böjt, fördelas nämligen inte stödet på rätt sätt, och det kan kännas i knäna. Lösningen går ofta ut på att ta fler, men kortare steg per minut. Se hur här nedan.

Få koll på din löpstil innan den får dig att springa på knäproblem.

Bristfälli­g återhämtni­ng

Prestation­sförmåga

Tid

Träningsbe­lastning

Efter varje löptur har du brutit ner din kropp lite grann. Sedan börjar den att återuppbyg­ga och reparera sig själv. Får den tillräckli­gt med tid så förbättrar den sig också. På sikt blir din kropp sakta men säkert starkare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden