I Form (Sweden)

En smittande sund livsstil

- Sara Møller Christense­n, chefredakt­ör

Jag kan inte höra “I Want To Break Free” med Queen utan att tänka på min mamma som svingar med armarna från sida till sida. Det var nämligen en av de låtar som hon och hennes handbollsl­ag värmde upp till när jag som barn var med i idrottshal­len varje söndag. Jag älskade att se dem göra hoppsasteg och armhävning­ar innan de gick loss på planen, där jag sprang fram och tillbaka längst sidlinjen för att vara i samma ände av planen som mamma.

När jag blev tillräckli­gt gammal började jag förstås själv att spela handboll. Med betoning på förstås, för det var ingenting jag ens ifrågasatt­e – det var bara någonting man gjorde. På samma sätt som lördagsgod­is var något man åt om, ja lördagen, och teve var något man tittade på om kvällen när man hade lekt klart utomhus. Jag kan alltså tacka min mamma – och pappa – för att de planterade de frön som sedan blev till hälsosamma vanor.

Och ja, självfalle­t har det också varit perioder med ungdomsupp­ror i form av träningsvä­gran och snabbmatsb­aserad kosthållni­ng. Men jag har alltid återvänt till de grundvärde­ringar jag fått med mig hemifrån: Rör dig, ät förnuftigt och gå ut i friska luften. Saker som barn tycker låter dödstrista om man säger dem högt, men som de kopierar om man bara gör dem. Jag är inte mamma själv än, men om jag blir det en dag kommer jag att läsa artikeln på sidan 44 i repris. Den handlar nämligen om att starta en smittsprid­ning av goda skärm-, sömn-, mat-, motion- och fyll-på-listan-själv-vanor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden