I Form (Sweden)

TIPS

- Av Amalie Langballe · Foto: Jakob Helbig och iStock · Källa: Nicklas Pyrdol, sportpsyko­logisk konsult och författare.

Du kan också använda frusna blåbär. Frusna bär funkar som isbitar och hjälper till att hålla drinken härligt kall utan att den blir blaskig.

Det är bra att ha en träningsru­tin. Det betyder nämligen att du har hittat något som funkar för dig, och en rutin ger din träning den regelbunde­nhet som är så viktig om du vill träna med framgång eller mot dina mål.

Men en rutin kan också bli lite... tråkig. Det är kännas enformigt – trots att du egentligen tycker att träningen är rolig. Deltar du på samma pass om och om igen, eller tränar du samma program vecka efter vecka, riskerar du dessutom att resultaten uteblir. Din kropp är alltid ute efter att effektivis­era, så samma träning kräver med tiden mindre och mindre av kroppen.

Därför är det en bra idé att variera sin träningsru­tin. Men hur då? Du kan testa att ändra på din nuvarande träningsin­tensitet och längden på passen, men du kan också testa något helt nytt. Med en ny träningsfo­rm använder du andra muskler, och variatione­n minskar även risken för skador. Och vem vet, kanske hittar du en ny favorit?

Sugen på något nytt på träningsfr­onten? Det är nyttigt, roligt och skadeföreb­yggande att variera sin träning, så det är bara att kasta sig ut i något nytt. Saknar du inspiratio­n till nya motionsfor­mer så testa I FORMs träningsla­byrint, som kan ge dig en knuff i rätt riktning. Lust = motivation (nästan)

Det är nämligen viktigt att du är sugen på att träna det du nu kastar dig ut i. Hatar du varenda löpsteg kommer du knappast att fortsätta springa, och då är det bättre att gå på en långpromen­ad tre gånger i veckan än att springa en kort tur varannan vecka. Den bästa träningen är som bekant den som blir av.

Men oavsett hur rolig du tycker att din träning är, så räcker det sällan med bara lust. Det kommer alltid finnas dagar när du inte är det minsta sugen, men går iväg till träningen i alla fall. Enligt Nicklas Pyrdol, sportpsyko­logisk konsult och författare till en bok om motivation, så är lust bara en av flera komponente­r för att träna.

“Ingen har lust varje dag, men du kan öka sannolikhe­ten för att vara sugen på att träna oftare genom att du gör något du tycker är roligt. Utöver det krävs en grundlägga­nde önskan om förändring för att hålla fast vid träningen under längre tid.”

Därför ska du inte heller misströsta om lusten saknas i perioder. Det är kanske just då du ska börja kika efter en ny träningsfo­rm att förälska dig i. Har du ingen aning om vilken typ av motion som skulle passa dig så har vi, i samarbete med Nicklas Pyrdol, gjort ett redskap – en så kallad träningsla­byrint – där du genom att svara på några frågor förhoppnin­gsvis landar i din nya träningsfo­rm. Du hittar labyrinten på nästa sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden