I Form (Sweden)

Miniguide: Börja med fyra sorter

-

Börja med fyra påsar: En påse quinoa, en påse pinjenötte­r, en påse sesamfrön och en påse färdigblan­dad mix med frön och kärnor till bakning, t ex 5-kornsbland­ning.

QUINOA: Koka en stor portion quinoa, låt svalna och frys ner i passande portioner. Då är det enkelt att ta upp och använda som mättande fyllning i soppor, sallader och gröt.

PINJENÖTTE­R: Rosta pinjenötte­r och använd dem som topping på sallader och soppor och lägg dem i färs. Rostar du fina pinjenötte­r får de en god, nötaktig smak och gör därmed dina rätter mycket godare. Utöver pinjenötte­r är pumpafrön och solrosfrön också väldigt goda att rosta.

Lägg lite olivolja i en stekpanna och lägg i pinjenötte­rna. Rör runt – och stanna kvar vid stekpannan. Det tar bara ett ögonblick för pinjenötte­rna att gå från gyllene till svarta och brända, och det är synd att kasta de dyra godsakerna. Pumpafrön är lite enklare att rosta – de är så vänliga att de poppar med ett högt ljud när de är färdiga. Efter rostning strör du lite salt över frön eller nötter och häller över dem på en tallrik med hushållspa­pper. De rostade godsakerna kan hålla sig i cirka 5 dagar om du förvarar dem i en stängd behållare.

Så här rostar du:

SESAMFRÖN: Använd sesamfrön där du vanligtvis skulle använda panering, eller torrosta dem och ge dina wokrätter och asiatiska sallader lite god, nyttig topping.

5-KORNSBLAND­NING: Lägg i ett par deciliter 5-kornsbland­ning i din deg när du bakar bröd, och strö gärna på massor av frön innan du stoppar in brödet i ugnen, de blir krispigt, goda och rostade på ytan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden