I Form (Sweden)

Svenska barn är inaktiva

-

Sverige hamnar i botten när det gäller fysisk aktivitet hos skolbarn. Bara 12 procent av flickorna och 17 procent av pojkarna uppnår målet om 60 minuter om dagen. Det visar resultat från studien Health Behaviour in School-aged Children, 2017/2018, där närmare 230 000 barn i 45 länder besvarat frågor om sina livsvillko­r, levnadsvan­or och hälsa. På den positiva sidan äter barn i Sverige frukost och grönsaker i högre utsträckni­ng, och mer sällan godis och läsk, än skolbarn i andra länder.

För att få barn och unga att vara fysiskt aktiva, är det en bra idé att tänka på det som något som ska ge liv och glädje i familjen – något som för familjemed­lemmarna närmare varandra. På så sätt kommer ditt barn att förknippa det med något kul istället för ett nödvändigt ont. När barnet närmar sig tonåren kommer vänskaper bli ännu viktigare, så försök att hitta några att sporta med. Kom ihåg att rörelse både kan vara i vardagen och i lagsporter som barnen går på.

DET KAN DU GÖRA

Få in motion i vardagen. Cykla till skolan eller gå promenader med hunden.

Få in rörelse i vardagen genom att ta trappan med myrsteg eller känguruhop­p, fäktas med en ihoprullad tidning, lek kull, flyg med drakar eller gå till skejtrampe­n.

Ta med hela familjen ut på en promenad, cykeltur eller löprunda.

Prioritera att komma iväg till din egen träning så att barnen ser att det är en del av livet – precis som att jobba eller gå till skolan. Då kommer de också se det som naturligt.

Barn gör inte som du säger, barn gör som du gör. Så var en förebild och ta fram telefonen först när du nattat barnen. Fundera över vilken roll skärmar ska ha i ert liv och sätt upp ramar så det inte rusar iväg. Hitta på roliga aktivitete­r som kan trumfa skärmen. Ät inte framför teven eller datorn.

DET KAN DU GÖRA

Gör ett veckoschem­a med skärmtid, så ditt barn vet när hen får spela dator eler kolla på platta eller film.

Sätt gränser för skärmtid, som motsvarar ditt barns ålder. Ge barnen något annat än skärmen – gärna dig själv. Undvik att se på skärmar efter middagen, för det gör det svårare att somna i upp till en timme efteråt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden