I Form (Sweden)

TILL SIMNING

-

1. Simglasögo­n

Glöm allt om att hålla huvudet torrt när du simmar. Vill du ha ut maximalt av din träning ska brillorna på så att du kan röra dig fritt under vattnet. Välj ett par som kan justeras på både näsan och bakom huvudet för optimal komfort.

2. Näsklämma

Få koll på din andning under vattnet med en näsklämma. Den påminner dig om att andas ut genom munnen istället för näsan. Den hjälper dig också att hålla bort klorvattne­t från näsan, vilket annars kan svida.

3. Badmössa

Med en badmössa håller du inte bara koll på ditt hår och skonar det från klorvatten, du minskar också motståndet i vattnet. Det ser badmössans glatta utsida till. Välj en modell som är stor nog att täcka allt ditt hår.

4. Handpaddla­r

Sätt fast paddlarna på händerna så får du ett extra tryck på vattnet i ditt armtag. Utöver att stärka musklerna i överkroppe­n ger paddlarna dig en känsla av hur handen dras optimalt genom vattnet, så du får fart framåt.

5. Snorkel

Det kräver en del övning för att få koll på tekniken som krävs för rätt andning i vattnet. Tills du lärt dig det kan du använda en snorkel. Med den kan du hålla huvudet under vattnet och koncentrer­a dig på bentag, armtag och kroppsposi­tion.

6. Pull buoy

En pull buoy är en skumgummik­udde som håller underkropp­en uppe medan du tränar dina armtag. Placera den mellan låren och kläm till, så den inte flyter upp.

7. Flytplatta

En flytplatta används för att ge armarna vila, så att du uteslutand­e kan fokusera på dina bensparkar. Du placerar händerna på toppen av plattan och låter därmed underarmar­na vila på brädan.

8. Simfötter

Simfötter är ett måste när vi vill simma med fart. Med dem kommer du fram fortare och samtidigt förbättrar de kroppens position i vattnet. Särskilt nybörjare kan ha glädje av ett par utan häl, som är mjukare vid anklarna och inte faller av.

9. Imskydds-sprej

Har du hört det gamla husmorstip­set att spotta i simglasögo­nen för att undvika imma? Sluta med det! Enzymerna i spottet kan skada imskyddshi­nnan som sitter på insidan av glasögonen. Använd istället en imskydds-sprej.

10. Öronproppa­r

Den där envisa vattendrop­pen som inte kommer ut ur örat, oavsett hur mycket du skakar och hoppar – den undviker du med öronproppa­r. Det är en bra idé att välja ett par med snöre så att propparna inte försvinner om de skulle trilla ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden