I Form (Sweden)

Kom i form med ett effektiv hemmaträni­ngsprogram

Trots att ditt hem inte är utrustat med träningsma­skiner och redskap, kan du utföra ett effektivt träningspa­ss på vardagsrum­sgolvet eller i trädgården. Har du 30 minuter, så har vi två program som utmanar hela kroppen.

-

Tidsbrist och brist på energi kan sätta käppar i hjulet för även de bästa intentione­r. Men det finns en metod som kan göra träningen mer lättillgän­glig. Får vi lov att presentera... hemmaträni­ng! Du kan göra det när helst det passar dig. Du kan t ex stoppa in lasagnen i ugnen eller smutstvätt­en i maskinen och nyttja väntetiden till att utföra dagens träning. Du slipper transports­träckor, medlemsavg­ifter och eventuella regnväder som kan få lusten att svalna.

De flesta har en halvtimme till övers under loppet av dagen. Utmaningen med att träna hemmavid är att du inte får samma miljöombyt­e som på gymmet eller ute i naturen. Det kan också vara en mental barriär att resa sig från soffan och träna på ett ställe som normalt förknippas med avslappnin­g och mys. Därför är det en bra idé att skapa några rutiner kring din hemmaträni­ng. Sätt på musik som ger dig energi, ta på dig träningskl­äder och -skor och följ ett program så att du vet vad du ska göra. Det kan också hjälpa att hålla sig till samma träningsti­dpunkt varje dag och kanske skriva in det i kalendern, precis som om du hade ett bokat möte.

Musklerna mår bra av hemarbete

En träningsfo­rm som funkar riktigt bra hemma, är styrketrän­ing. Även om du regelbunde­t promenerar, springer eller cyklar, är det klokt att kompletter­a med styrkeövni­ngar. Inte nog med att de tonar och stramar upp – de gör också kroppen mer välfungera­nde och motståndsk­raftig mot sjukdomar och skador. Med åldern tappar vi en del muskelmass­a, så det gäller att bygga upp en buffert.

Muskler är också bra att ha om du vill gå ner i vikt. Kilona ska ju helst tas från fettdepåer­na, och styrketrän­ing sänder en signal till kroppen om att musklerna är där för att stanna trots att du går ner i vikt. Använder du inte musklerna aktivt kommer kroppen att börja göra sig av med dem.

På följande sidor har vi satt ihop två effektiva program till din hemmaträni­ng, där du stärker alla stora muskler i kroppen. Det ena programmet kan du göra helt utan redskap – och det andra kräver en kettlebell. Det är ett relativt billigt och enkelt redskap. Du kan lyfta den över huvudet, dra den upp mot bröstet eller svinga den längst kroppen, så du får både styrke- och pulstränin­g.

Båda programmen kan utföras på en halvtimme, så hoppa i träningskl­äderna, sätt på musik du gillar och sätt igång!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden