I Form (Sweden)

Nytt! Aj, min nacke

-

Många av oss blir stela i nacken när vi gör samma rörelse eller sitter i samma ställning dag ut och dag in. Plötsligt gör det ont att vrida på huvudet! Men du kan bli av med smärtorna – eller hindra att de över huvud taget dyker upp – genom att följa några enkla råd och göra övningar som stärker dina nackmuskle­r.

Gör mer av Var aktiv minst 30 minuter

Ett av de bästa sätten att förebygga smärtor i nacken är att få upp pulsen en halvtimme om dagen, till exempel genom att springa eller cykla. Men det hjälper faktiskt också mot smärtor som redan uppkommit, eftersom det ökar blodcirkul­ationen och ger blod till de ömma musklerna.

Den bästa ställninge­n är nästa

Det kan lätt gå många timmar i samma arbetsstäl­lning när du fördjupar dig i en uppgift. Växla mellan att stå och sitta om du har möjlighet.

Se till att få din nattsömn

För få timmars sömn påverkar din upplevelse av smärta, så att du får svårare att hantera den. Ta eventuellt smärtstill­ande för att sova bättre om du har ont i nacken.

Gör mindre av Var inte rädd för träning

Det finns faktiskt ingenting du inte kan göra. Även när du har ont i nacken kan du motionera som du brukar.

Se upp med framåtböjd­a ställninga­r

Sitter du ofta med en skärm eller en bok i knäet när du är ledig? Det är inte själva skärmen eller boken som är ett problem, utan att du sitter framåtböjd under lång tid. Lyssna till din kropp. Om nacken börjar att kännas stel, så gör något annat.

Undvik stress

Stress ger inte stelhet och smärtor i nacken, men det kan påverka din förmåga att hantera smärta, så det är viktigt att du prioritera­r din mentala hälsa och och tar eventuella symptom på stress på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden