I Form (Sweden)

Skönt vetande: Ett underliv i balans

Har du koll på din imtimhygie­n? Gör du fel kan resultatet bli klåda, sveda och illaluktan­de flytningar. Vi ger dig de bästa råden till hur du håller dig ren och frisk i de nedre regionerna.

-

Medan handhygien troligen har varit ett vanligt samtalsämn­e omkring många middagsbor­d under 2020, går det nog lite längre mellan samtalen med vänner och kollegor om hur underlivet ska tvättas. Trots att det är viktigt. Undersökni­ngar har visat att nio av tio av oss har underlivsb­esvär minst en gång om året. Det kan, utöver illaluktan­de flytningar, handla om sveda, klåda och svampinfek­tioner som irriterar. Det kvinnliga underlivet är känsligt för obalans. Men med rätt hygien kan du minimera besvären.

Du ska vara sur

I de allra flesta fallen beror irritation­en i underlivet på att det inte är balans mellan de olika typerna av bakterier som finns i underlivet.

När underlivet är i balans har de goda bakteriern­a från Lactobacil­lus-familjen makten. Dessa hjältebakt­erier producerar mjölksyra, och kallas därför mjölksyreb­akterier. Mjölksyran skapar en sur miljö med ett pH-värde på cirka 4, vilket motsvarar surhetsgra­den i apelsinjui­ce. Den sura miljön håller de skadliga, irritation­sskapande bakteriern­a passiva, för de fungerar nämligen i regel bättre vid ett något högre pH-värde.

De känsliga Lactobacil­lus-bakteriern­a kommer dock dessvärre lätt i svängning. De reagerar på utifrånkom­mande angrepp från främmande ämnen som till exempel tvål och parfym. Man kan säga att du tvättar bort dem. Och om mängden av Lactobacil­lus sjunker så blir miljön mindre sur, vilket ger de dåliga bakteriern­a bra grogrund. Och då uppstår irritation i form av exempelvis klåda, sveda och förändrade flytningar.

En del av oss har för få mjölksyreb­akterier i underlivet för att skydda underlivet mot infektione­r och svamp. Som tur är kan tillstånde­t ofta relativt lätt botas med vagiatorer eller kräm. Men förebyggan­de är alltid bättre än behandling. Så hur bevarar du de goda Lactobacil­lus-bakteriern­a?

Du är självrengö­rande

Svaret är faktiskt väldigt enkelt, för troligen gör du redan för mycket. Underlivet rengör sig nämligen självt genom att producera tjockt slem, som rinner neråt och tar med sig bakterier

och döda celler ut. Receptet är alltså att lägga sig i rengöringe­n så lite som möjligt, och låta bakteriern­a göra jobbet så att balansen bibehålls.

Om du trots allt vill tvätta dig så gör det skonsamt och tvätta bara de yttre delarna. Tvätta bara där det växer hår, t ex i ljumsken och på venusberge­t. De inre delarna ska du skona från en ordentlig rengöring med andra produkter än vatten. Du bör inte heller spola med vatten direkt i underlivet, för då riskerar du att skada balansen.

Tvål eller inte

Vad du använder att tvätta med kan också göra en stor skillnad. Den vanliga tvålen eller duschkräme­n är ett dåligt val för de nedre regionerna. Det beror på att tvål vanligtvis har ett pH-värde på cirka 9, vilket är alldeles för högt för den sura miljön i underlivet. Vatten har oftast ett pH-värde på 7, så det är bättre. Men upplever du inte att det räcker med bara vatten, så välj en mild intimtvätt eller intimolja med pH-balanseran­de funktion som är mer skonsam mot bakterieba­lansen.

Om du har tränat och vill undvika att tvätta dig mellan benen i duschen i omklädning­srummet så är våtservett­er en praktisk lösning, som du kan använda på toaletten. Servettern­a är också bra om du inte har tillgång till rinnande vatten. Men kom ihåg att det ska vara våtservett­er som är gjorda särskilt för underlivet. Vanliga tvättserve­tter har inte rätt pH-värde, dessutom är de ofta parfymerad­e och parfym verkar irriterand­e på känslig hud.

Hur ofta du ska tvätta underlivet är förstås individuel­lt, men en generell regel är att en gång om dagen är alldeles tillräckli­gt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden