I Form (Sweden)

Ett tema med något på hjärtat

-

Armarna och benen lägger vi märke till flera gånger om dagen när vi tittar på oss själva, och magen och tarmarna ser också till att få uppmärksam­het genom att bubbla, mullra och kurra. Andra kroppsdela­r gör mindre väsen av sig, men de är inte desto mindre viktiga när vi pratar om hälsa. De här kroppsdela­rna finns liksom bara där utan att skapa problem... tills de verkligen gör det.

En av de kroppsdela­rna är hjärnan, som är navet i allt vi gör. Den skrev vi en artikelser­ie om förra året, och det var överraskan­de populärt bland er läsare. Jag hade fruktat att intresset skulle vara svalt för ämnet, eftersom det är lite abstrakt, men ni kunde se syftet med att lära er mer om hur man håller chefen i knoppen frisk och sund.

Nu hoppas jag att ni kommer att ta emot det här temanumret med samma hjärtlighe­t. Vi fokuserar på ännu en kroppsdel som vi inte kan se – men som vi kan känna. Vi känner det när vi lägger handen på hjärtat och det slår extra hårt under motion eller stress, och vi känner det inte minst när det krossas. Det sistnämnda är också något vi kommer in på i det här numret. Visste du att det faktiskt gömmer sig en fysiologis­k förklaring bakom de många känslomäss­iga klichéerna om att det blodröda organet kan gå itu?

Det är bara en av anledninga­rna till att hjärtat är så intressant att lära sig mer om – det är helt unikt. Och därför vill vi också hjälpa dig att ta väl hand om det

 ??  ??
 ??  ?? Sara Møller Christense­n, chefredakt­ör
Sara Møller Christense­n, chefredakt­ör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden