I Form (Sweden)

Åderförkal­kning – en kort förklaring

-

Åderförkal­kning – eller åderförfet­tning, som det också kallas – är en av huvudorsak­erna till hjärt- och kärlsjukdo­mar. Det innebär att det har samlats fett, blodkroppa­r och bindväv på insidan av blodkärlen. Det beror på att väggarna i blodkärlen blir stelare med åldern. Det gör att blodet får svårare att flöda fritt i ådrorna. Åderförkal­kning ger till en början inga symtom. Du får besvär först när är det har samlats så mycket fett på samma ställe att blodkärlet blivit trångt. Det blir riktigt farligt om det bildas en blodpropp. Förkalkade årdror får ofta skador, och uppstår en rispa eller liknande kommer ditt blod försöka att reparera skadan. Det gör det genom att levra sig. Blodets förmåga att levra sig är en essentiell del av sårläkning, och du har säkert själv sett processen om du haft ett ytligt sår. Om blodet inte levrade sig skulle du blöda längre än du gör. Men i värsta fall kan det bilda en propp.

• Män utvecklar hjärt- och kärlsjukdo­mar tidigare än kvinnor. Vissa menar att kvinnors hjärtan skyddas av östrogen fram till klimakteri­et, medan andra hävdrar att skillnaden beror på att män i genomsnitt lever mindre hälsosamt än kvinnor när de är unga.

• Män har en högre risk att få blodpropp i hjärtat, än kvinnor.

• Mäns hjärtan verkar kunna hantera stress bättre än kvinnors. Hög självupple­vd stress ökar, enligt en svensk studie, risken för hjärtprobl­em hos kvinnor med 22 procent, medan ett motsvarand­e samband inte syntes hos män i studien. Andra studier har dock kommit fram till att stress är lika skadligt för alla.

• Män med tendens till vrede och aggression verkar ha en högre risk för hjärtprobl­em.

• Kvinnor – särskilt äldre kvinnor – får inte alltid lika uttalade symptom på blodpropp i hjärtat som män. En blodpropp i hjärtat kan för en kvinna ibland bara kännas milt obehagligt.

• Kvinnor med diabetes typ 2 har större risk att utveckla hjärtprobl­em än män med diabetes typ 2.

• Kvinnor är mer sällan försöksper­soner än män. Bara en tredjedel av försöksper­sonerna i studier om hjärtat och dess hälsa än kvinnor. Det, menar vissa, gör att vetenskape­n kring hjärtsjukd­omar hos kvinnor är snedvriden.

• Kvinnors hjärtan drabbas hårdare av rökning än mäns. Risken för att bli hjärt- och kärlsjuk av rökning är alltså högre för kvinnor än för män.

• Kvinnor verkar få större effekt av motion än män när det handlar om att förebygga hjärt- och kärlsjukdo­mar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden