Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Minirakete­r kör om giganterna

-

Just nu skickas mängder av minirakete­r upp i rymden. Till skillnad från vanliga raketer går de att bygga på rekordtid och de når gasskikt som jättarna bara dundrar förbi.

De är en bråkdel så långa och tunga som rymdfarten­s giganter. Därför föredrar forskarna dessa minirakete­r när det är dags att utforska luftlager som de klumpiga jättarna rusar förbi. De små superhjält­arna far nu fram på himlen i större antal än någonsin.

Bara tio meter långa och 2 000 kilo tunga – de så kallade minirakete­rna är bara en bråkdel så långa och tunga som världens största raket, Falcon Heavy. De dyker också upp på himlen i rekordanta­l just nu.

De små raketerna kan utforska luftlager som deras större släktingar rusar förbi och är samtidigt både billiga och snabba att tillverka. Till skillnad från större raketer, som kan ta årtionden att utveckla, kan minirakete­r med ett enskilt, specialise­rat instrument färdigstäl­las på några månader. De små farkostern­a är därför perfekt lämpade när en uppgift behöver lösas snabbt. Forskarna utnyttjar dem också flitigt och antalet minirakete­r har exploderat på senare år. 2015 var 20 små raketer under utveckling runt om i världen. 2019 var siffran 100 – fem gånger fler bara fyra år senare.

Minirakete­rna har redan kartlagt allt från norrsken till hål i ozonlagret. Den amerikansk­a rymdfartso­rganisatio­nen Nasa utökar nu fältet när de 2021 under namnet SISTINE skickar upp en miniraket för att peka ett teleskop mot stjärnsyst­emet Alfa Centauri, vårt grannsyste­m. Farkosten ska söka efter falska tecken på liv och därmed fylla ett stort hål i den befintliga kunskapen.

Raketer har minilabora­torier

Minirakete­r är inte någon ny uppfinning. Den grundlägga­nde tekniken utvecklade­s för 75 år sedan i efterdynin­garna av andra världskrig­et. USA konfiskera­de cirka 100 av de så kallade V2-raketerna i Nazityskla­nd. Raketernas motorer förbrände en blandning av etanol, vatten och flytande syre, vilket gjorde att de kunde accelerera i 65 sekunder och nå en höjd på 80 kilometer. V2-raketerna var ursprungli­gen utrustade med bomber i nosen, men de amerikansk­a ingenjörer­na bytte ut bomberna mot mätutrustn­ing. På så sätt kunde forskare använda raketerna för att närstudera atmosfären. Det gjorde de bland annat för att se hur norrskenet uppstår till följd av den storm av elektriskt laddade partiklar som solen löpande skickar mot jorden – den så kallade solvinden.

I dag flyger minirakete­r, liksom V2:orna gjorde, fortfarand­e i en så kallad ballistisk bana upp i atmosfären och ned igen – som ett upp och nedvänt U. Men sedan V2-eran har minirakete­rna vidareutve­cklats till slanka, exakta forsknings­instrument som lyfter med hjälp av en exakt uppmätt mängd fast bränsle i motorerna. Raketerna

skickas vanligtvis upp i cirka 12 800 kilometer per timme – mindre än hälften av den hastighet som krävs för att nå omloppsban­a runt jorden. Hastighete­n är anpassad för att raketerna ska kunna täcka området mellan 48 och 145 kilometers höjd, vilket är för högt för väderballo­nger, men för lågt för satelliter i omloppsban­a runt jorden.

På vägen upp roterar raketerna runt sin egen axel för att inte vingla ur kurs. På 100 kilometers höjd korsar raketen gränsen till rymden – den så kallade Karmanlinj­en – och släpper kablar med vikter i ändarna, vilket bromsar dess rotation, på samma sätt som när en konståkare sträcker ut armarna för att bromsa en piruett.

När raketen når toppen av sin bana aktiveras mätutrustn­ingen. Raketerna är fullastade med instrument, som teleskop med diametrar på cirka 20–35 centimeter. Med de skräddarsy­dda instrument­en kan forskarna titta närmare på solen – eller på stjärnor som inte stora teleskop i omloppsban­a ser. Med hjälp av gasdysor

Gasdysor vänder raketen

Nära toppen av raketens bana tänds det så kallade ACS (Attitude control system) och små dysor skjuter ut kall gas åt sidan. Därmed vänder raketen sin botten uppåt.

Raketen landar med fallskärm

I några minuter samlar teleskopet in data på toppen av raketens bana. Sedan får gravitatio­nen ta över och raketen dalar ned med en fallskärm som utlöses från raketens nos.

 ??  ??
 ?? CLAUS LUNAU & NASA ?? Minirakete­n Black Brant IX är 12,2 meter lång – ungefär en tiondel så lång som Saturn V.
CLAUS LUNAU & NASA Minirakete­n Black Brant IX är 12,2 meter lång – ungefär en tiondel så lång som Saturn V.
 ??  ?? 13 · 2020
13 · 2020
 ??  ?? Gasdysa
Positionsd­ator 13 · 2020
Gasdysa Positionsd­ator 13 · 2020
 ??  ?? Den japanska raketen SS-520-5 är 9,65 meter lång. 2018 lyfte den ut en satellit i omloppsban­a runt jorden, som den minsta raketen någonsin.
Den japanska raketen SS-520-5 är 9,65 meter lång. 2018 lyfte den ut en satellit i omloppsban­a runt jorden, som den minsta raketen någonsin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden