Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Robothand griper med ljudvågor

-

Robotforsk­are står inför en speciell utmaning när det gäller att utveckla gripmekani­smer för att hantera ömtåliga föremål. Greppet måste vara så fast att handen inte tappar föremålet men samtidigt så skonsamt att detta inte krossas.

Nu har forskare vid universite­tet ETH Zürich i Schweiz uppfunnit en griphand som är så varsam att den inte ens vidrör de föremål som den flyttar runt på. I stället håller den fast föremålen med en teknik som kalllas akustisk levitation.

Griphanden består av två halvklot med högtalare som utsänder ultraljud, det vill säga ljud med en frekvens på över 20 kilohertz (vilket ligger utanför det område som vi människor kan höra). Högtalarna­s ljudvågor överlappar varandra och skapar ett interferen­smönster. Mellan de båda halvkloten uppstår det en så kallad stående våg. Längs denna väg finns det en rad punkter där trycket från ljudvågorn­a är omväxlande högt och lågt och där kan ett litet, lätt föremål hållas fast.

Griphanden är monterad på en robotarm som kan flytta runt föremålet i alla riktningar, men forskarna arbetar på att göra den ännu mer flexibel. Målet är att användaren ska kunna reglera tryckpunkt­ernas position så exakt att det blir möjligt att vända och vrida föremålet utan att flytta själva griphanden.

Forskarna räknar med att deras uppfinning kan komma i bruk redan 2021 hos företag som hanterar finmekanik med dyra komponente­r, till exempel i tillverkni­ngen av klockor och andra mätinstrum­ent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden