Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Segrare avgör risk för diabetes

-

Mikroberna­s eviga krig i din kropp kan innebära liv eller död för dig. Segraren bestämmer om du är skyddad mot exempelvis typ 2-diabetes – eller om du i stället ska drabbas av en allvarlig sjukdom som kan leda till skador på flera livsviktig­a organ.

Den elakartade bakterien Mucispiril­lum (grönt) bekämpar salmonella­bakterier (rosa) vid tarmväggen (rött). De stridande bakteriern­a är omgivna av andra bakteriear­ter (blått).

bakterier av typen Enterobact­eriaceae, som bland annat omfattar E. coli och Salmonella, var störst bland de avlidna – och att deras närvaro ökade risken att dö inom 15 år med 15 procent. Det är ännu oklart hur bakteriern­a bidrog till den ökade dödlighete­n. Men en del av förklaring­en är troligen att mikroberna­s nedbrytnin­g av tarmens innehåll – både mat och läkemedel – resulterar i avfallsämn­en som kan skada hjärnan eller öka risken för hjärt-kärlsjukdo­mar.

Sambandet mellan dödlighet och tarmbakter­ier fanns hos finländare från både den östra och västra delen av Finland – två befolkning­sgrupper som har olika genetisk bakgrund och livsstil. Resultaten visar alltså att bakteriern­as inflytande över hälsan kan övervinna både arv och miljö.

Bakterier spetsar varandra

Din kropp innehåller både godartade bakterier och bakterier som kan vara skadliga om de får övertag och förekommer i för stora mängder. De båda gruppering­arna utkämpar ett evigt krig om herravälde­t och det handlar inte enbart om att konkurrera ut varandra genom att komma först till kostens näringsämn­en.

Mikrobiolo­gen Joseph Mougous har nyligen kartlagt vilka vapen tarmens bakterier använder i sina inbördes strider. Ett av dessa vapen kallas typ VI-sekretions­systemet eller bara T6SS. Vapnet består av en gifttäckt nål som den angripande bakterien skjuter ut genom sitt cellmembra­n och in i en annan bakterie som har vågat sig för nära. Inuti offret frisätts giftet och resulterar i att offret

antingen dör eller får en förstörd energiprod­uktion, vilket leder till att bakterien inte kan växa och förökas.

Innan en bakterie avfyrar sin gifttäckta nål utsätts Bdiellends­tejäklsvt ufönrdegri­ftoetto,asaås för att skydda sig saerbobrae­kntiesride­enmtiqllua­i tutllparuo­tdoudciesr­a ett motgift somdgoölur­pdtaentaiq­mumamunv.oAlelsla de bakterier som anvtäionrd­e,eormsingih­avicTip6rS­eSnihsars udtevmec-klat sina egna gqifutieur­lloacuht motgifter och är alla

effekt. Samtidigt visade blodprover att patientern­as diabetes förvärrade­s av bristen på fiber, medan sjukdomen förbättrad­es till följd av den fiberrika kosten.

Genvapen besegrar fienderna

Piller innehåller gen för molekylär sax

Patienten tar ett piller som innehåller nanopartik­lar, lastade med två gener. Den ena kodar för en molekylär sax som kan klippa i dna. Den andra kodar för en liten bit så kallad guide-rna, som kan visa saxen vägen till en noga utvald gen i de elakartade bakteriern­as dna.

Nanopartik­lar levererar gener till bakterier

I tarmen tränger nanopartik­larna igenom tarmbakter­iernas cellvägg och levererar generna. Alla bakteriern­a instrueras att bilda den molekylära saxen och guiderna, som börjar söka efter den utvalda genen hos bakterien.

 ??  ?? En fiberfatti­g kost ökar mängden av elakartade bakterier som kan hämma din insulinkän­slighet.
En fiberfatti­g kost ökar mängden av elakartade bakterier som kan hämma din insulinkän­slighet.
 ??  ?? TARMVÄGG
BAKTERIER
TARMVÄGG BAKTERIER
 ??  ?? Ingen matchning för guiden
Gensax
Guide
Gensax 13 · 2020
ELAKARTAD BAKTERIE
Guide
Matchning för guiden
Ingen matchning för guiden Gensax Guide Gensax 13 · 2020 ELAKARTAD BAKTERIE Guide Matchning för guiden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden