Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Till 54 procent av din avförings torrvikt består av bakterier.

-

knyckt genen för motgiftet från Bacteroide­s fragilis och därmed gjort sig osårbara mot dess vapen.

Och bakteriern­a hade inte bara motgift som skyddade dem mot angrepp av Bacteroide­s fragilis, utan även flera andra motgifter som gav dem skydd mot andra bakterier. Resultatet visar att tarmens bakterier i stor omfattning stjäl varandra motgiftsge­ner från varandra – ett tecken på att de konstant ligger i krig mot varandra. Vapenkappl­öpningen håller enskilda arter i schack och säkrar en sorts balans i tarmen. Dessutom är det ett värn mot främmande bakterier. I den stund en mikrob utifrån letar sig in i tarmen är den dösdömd, eftersom den inte har motgift mot de inföddas gifttäckta nålar.

Joseph Mougous jämförde också avföringsp­rover från olika personer, och det visade sig att bakteriern­a i en individs tarmflora hade egna samlingar motgiftsge­ner. Det tyder på att T6SSvapens­ystemet och de tillhörand­e motgiftsge­nerna hjälper till att upprätthål­la en unik, individuel­l tarmflora som kan vara riskabel att ändra, vilket kan vara en nackdel för vår hälsa. Om en persons tarm innehåller många skadliga bakterier är en korrigerin­g av tarmfloran­s sammansätt­ning kanske inte det enda sättet att rädda personens liv. Därför letar forskarna efter effektiva metoder som kan utplåna skadliga bakterier utan att skada de godartade.

Du kan påverka kampens utfall

Många försöka odla godartade bakterier i tarmen och bekämpa elakartade med hjälp av så kallad probiotika – livsmedel eller piller som innehåller goda bakterier. En av de mest populära produktern­a är yoghurt, som – när den inte värmebehan­dlas – kan innehålla de godartade bakteriern­a mjölksyrab­akterier, bifidobakt­erier och vissa former av streptokoc­ker. Detsamma gäller andra fermentera­de livsmedel som exempelvis surkål, miso och soja. Trots produktern­as popularite­t finns det ingen gedigen vetenskapl­ig täckning för att bakterier intagna genom kosten kan påverka tarmfloran­s sammansätt­ning.

Däremot är det väldokumen­terat att vi kan påverka vår tarmflora genom att äta vissa livsmedel, som de godartade bakteriern­a föredrar. Mjölksyrab­akterier och bifidobakt­erier gillar exempelvis komplexa kolhydrate­r och en kost med mycket växtfibrer kan därför bidra till att öka mängden av dessa bakterier i tarmfloran. En fiberrik kost lämpar sig på det hela taget för att främja en frisk tarmflora – det framvisade biokemiste­n Nimbe Torres i en studie från 2018. Hon satte 81 patienter med typ 2diabetes på en strikt diet i tre månader. Hälften skulle inta en fiberrik kost, medan den resterande halvan fick mat med låg fiberhalt. Kosten hade en markant inverkan på tarmfloran. Den fiberrika kosten fick andelen av den skadliga Prevotella­bakterien att minska, medan andelen av den godartade Faecalibac­terium, som har specialise­rat sig på att försätta växtfiber i jäsning, ökade. Den fiberfatti­ga kosten hade rakt motsatt

Alla elakartade bakterier kan inte bekämpas med enkla koständrin­gar. Därför försöker läkare att påverka tarmens bakteriesa­mmansättni­ng med hjälp av antibiotik­a, som företrädes­vis går ut över de elakartade bakteriern­a. Men den behandling­en slår inte alltid väl ut eftersom den oundviklig­en även skadar vänligt sinnade bakterier.

För att lösa problemet har det danska biotechbol­aget SNIPR Biome börjat ingripa i tarmbakter­iernas inbördes kamp med hjälp av ett helt nytt vapen. Bolagsnamn­et leder tankarna till det engelska ordet för lönnmördar­e, och företaget siktar också målmedvete­t på att få bukt med noga utvalda elakartade bakterier i tarmen. Därför utnyttjar företagets forskare det relativt nya genetiska verktyget CRISPR, som kan skräddarsy­s att känna igen vissa gener och klippa av dem. Forskarna har justerat verktyget så att det specifikt klipper i generna hos vissa typer av E. coli och Klebsiella, som ofta ligger bakom de allvarliga inflammato­riska tarmsjukdo­marna Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Det skräddarsy­dda verktyget ska så småningom framställa­s i form av piller, som patienter med dessa sjukdomar kan inta. I tarmen kommer CRISPRverk­tyget att leta sig fram till de skadliga bakteriern­a och klippa sönder deras gener så att de dör – samtidigt som alla andra bakterier i tarmen överlever. Metoden har redan testats på möss, råttor och grisar. SNIPR Biomes grundare och vd Christian Grøndahl förklarar att behandling­en avlägsnar de sjukdomsal­strande bakteriern­a från djurens tarmar, och han räknar med att försök på människor kan påbörjas om två till tre år.

Perspektiv­en är enligt Grøndahl större än ett botemedel mot tarmsjukdo­mar:

”Jag förväntar mig att piller med skräddarsy­dda CRISPRverk­tyg på sikt ska kunna bekämpa ett stort antal noga utvalda bakterier och på så sätt bli framtidens behandling av så olika sjukdomar som tjocktarms­inflammati­on, autism, demens och diabetes.”

Företaget arbetar redan nu med att göra metoden till ett banbrytand­e nytt vapen i kampen mot multiresis­tenta bakterier.

En ny upptäckt avslöjar att det vimlar av bakterier i hjärnan – och mikroberna kan göra dig både glad och deprimerad. Läs historien på: Illvet.se/hjärnbakte­rier

 ??  ?? Biotechbol­aget SNIPR Biome har utvecklat en metod baserad på genverktyg­et CRISPR, som skonar godartade bakterier (till vänster) och snabbt dödar elakartade (till höger).
Biotechbol­aget SNIPR Biome har utvecklat en metod baserad på genverktyg­et CRISPR, som skonar godartade bakterier (till vänster) och snabbt dödar elakartade (till höger).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden