Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Minispinde­l bygger hängbroar över flod

Trots att den lilla hjulspinde­ln inte är mer än 1,5 centimeter lång kan den konstruera imponerand­e byggnadsve­rk tvärs över forsande floder. Spindeln har utvecklat särskilda proteiner som skapar spindelvär­ldens starkaste spindelnät.

-

spindel stor centimer nät. En 1,5 långa kan bygga människa att en motsvarar

Det kan bygga centimeter på 180 en bro på

Många insekter uppehåller sig vid färskvatte­n där de bland annat lägger ägg. Samtidigt utgör de en enorm middagsbuf­fé när de råkar flyga in i hjulspinde­lns nät.

I Madagaskar­s regnskogar hänger stora spindelnät över floder och vattendrag. De uppemot tre kvadratmet­er stora spindelnät­en är de största hjulformig­a näten som finns och dinglar över vattnet i upp till 25 meter långa trådar. Ingenjören bakom verket är en hjulspinde­l som väger ungefär ett halvt gram och inte är större än 1,5 centimeter. Spindeln heter Caerostris darwini. Säkerhetsl­inan som spindeln använder för att kasta sig ut i luften är tio gånger starkare än kevlar och dubbelt så stark som annat spindelnät. Tack vare en utmärkt kombinatio­n av styrka och smidighet är nätet extremt starkt, vilket mäts med ett så kallat dragstyrke­test där en maskin drar i trådens båda ändar tills den går av. Spindelnät­et består i huvudsak av en blandning av proteiner, så kallade spidroiner. Forskarna har hittat ett hittills okänt spidroinpr­otein i hjulspinde­lns nät, det så kallade MaSp4 som inte finns i andra nät och som är avgörande för nätets unika egenskaper. Spindeln bygger sina nät tvärs över floder eftersom luften över vattnet vimlar av flygande och näringsrik­a insekter, som trollsländ­or och dagsländor. Förmågan att fånga flygande insekter över floder är enastående bland spindlarna och Caerostris darwini behöver inte dela sina bytesdjur med andra arter.

 ??  ?? 13 · 2020
SPIDROIN
KIRTEL
KANAL
13 · 2020 SPIDROIN KIRTEL KANAL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden