Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Minipenis överröstar motorcykla­r

-

En liten undervatte­nsinsekt använder sin penis till mer än bara parning. Med sin penis kan den skapa ljud så höga att de kan orsaka hörselskad­or.

Det mest högljudda djuret, i förhålland­e till sin storlek, använder varken lungorna eller vingarna för att skapa ljud. Det använder sin penis. Insekten med det latinska namnet Micronecta scholtzi är knappt två millimeter lång. Ändå lyckas den skapa en ljudvolym på nära 100 decibel, vilket är högre än många motorcykla­r. Om samma förhålland­e mellan storlek och förmåga att skapa ljud skulle gälla för människor skulle en 175 centimeter lång person kunna generera orealistis­kt höga

87 500 decibel, vilket teoretiskt sett skulle vara tillräckli­gt för att skapa ett svart hål. Undervatte­nsinsekten producerar sitt enormt höga ljud genom att gnida sin penis mot magen, som har en veckad yta. Forskarna menar att hanar använder ljudet för att locka till sig partner och att fenomenet sannolikt är ett exempel på när det naturliga urvalet har löpt amok. De mest högljudda hanarna har haft störst framgång med att para sig och föra sina gener vidare samt förmåga att skapa höga ljud.

Insektens människa ljud mäter en vilket för motsvarar

lyfter Dyngbaggen vikt. sin egen person ett en motsvarar

Det dra skulle kunna på 80 kilo

 ??  ?? Prolin
Spidroin
Prolin Spidroin
 ??  ?? Micronecta scholtzi har inga fiender med hörsel och har därför kunnat utveckla sitt extrema parningsro­p.
Micronecta scholtzi har inga fiender med hörsel och har därför kunnat utveckla sitt extrema parningsro­p.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden