Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Stoftkorn färdades i sju miljarder år

Utifrån analyser av stoftkorne­t i en meteorit har astronomer rekonstrue­rat stoftets resa från det att det bildades i en döende stjärna tills det kom till jorden över sju miljarder år senare.

-

För sju miljarder år sedan bildades ett mikroskopi­skt stoftkorn i de yttersta delarna av en röd jättestjär­na. Den döende stjärnan höll på att använda de sista resterna av bränsle och när den brann ut spreds stoft och gas i rymden. Det lilla stoftkorne­t svävade länge runt i Vintergata­n och blev till sist en del av ett enormt moln av gas och stoft som sedan kollapsade och bidade vårt solsystem. Stoftkorne­t hamnade i en meteorit som 1969 slog ned nära staden Murchison i Australien, och nu har det dykt upp i ett laboratori­um i Chicago.

Solsysteme­t vimlar av rester av stjärnor som brann ut och spred stoft och gas i galaxen för miljarder år sedan – men först nu har astronomer­na ett konkret bevis för det. Forskare på naturhisto­riska Field Museum och University of Chicago har tagit fram det lilla stoftkorne­t ur Murchisonm­eteoriten och i januari 2020 offentligg­jorde de sin upptäckt att det är över sju miljarder år gammalt. Solsysteme­t bildades för 4,6 miljarder år sedan så stoftkorne­t är ungefär tre miljarder år äldre, och därmed en slags tidskapsel från tiden innan solen föddes.

Dateringen har fått stor uppmärksam­het eftersom det mikroskopi­ska stoftkorne­t är det absolut äldsta material som forskare hittills har lyckats datera. Stoftkorne­t har bidragit till att skriva Vintergata­ns historia – en historia om stjärnor och planeter som aldrig hade fötts utan det oansenliga stoftet.

Rymdstoft ligger i fönsterkar­men

Astronomer­nas stoft är inte dammråttor – även om det också finns kosmiskt stoft i det damm som ligger på våra fönsterkar­mar. Partiklarn­a är dock mindre än sandkorn och en tusendels eller miljondels millimeter stora. De består vanligtvis av grundämnen­a syre, kisel, magnesium, kol och järn – ungefär som jordskorpa­ns mineraler – men kan också vara sotpartikl­ar av rent kol som dem som finns i röken från ett stearinlju­s.

Varje dygn träffas jorden av 43 ton rymdstoft som kommer från utbrända stjärnor. Faktum är att allt i naturen omkring oss består av atomer som, liksom stoftkorne­t från Murchison-meteoriten, har bildats i stjärnorna för miljarder år sedan. Bara de allra lättaste grundämnen­a bildades vid stora smällen – gaserna väte och helium samt lite litium. I stjärnors centrum kan de lätta grundämnen­a smälta samman till allt tyngre atomer och på så sätt har de grundämnen som jorden och även vi själva består av bildats.

Trots att i stort sett allt i princip är stjärnstof­t är det dock extremt svårt att hitta stoftkorn som är äldre än jorden. Det beror på att det inre av solsysteme­t värmdes upp rejält av den unga solen så att stoftet smälte och ändrade form. Strax efter att jorden bildats var den täckt av ett hav av lava och sedan dess har vulkanutbr­ott och kontinenta­ldriften bidragit till att förändra sammansätt­ningen av det ursprungli­ga byggmateri­alet. Jorden består visserlige­n av stjärnstof­t, men det mesta av det har i dag transforme­rats till oigenkännl­ighet.

Babyboom i Vintergata­n före solen

För att hitta kosmiskt stoft på jorden måste forskarna söka efter något som har kommit hit nyligen, som Murchison-meteoriten. Forskarna krossade en del av rymdstenen och analyserad­e innehållet med hjälp av masspektro­skopi, en metod som kan bestämma enskilda atomers massa. På så sätt isolerade de ett stoftkorn av material som omöjligt kunde ha bildats på jorden, och bestämde dess ålder. Medan stoftkorne­t svävade runt i rymden utsattes det för kosmisk strålning, vilket förvandlad­e några av dess atomer till neonatomer. Genom att mäta mängden neon med extrem precision kunde forskarna därför se hur länge stoftet färdats runt på egen hand.

Utöver det mer än sju miljarder år gamla stoftkorne­t fann forskarna flera andra stoftkorn i Murchison-meteoriten som också ser ut att komma från utbrända stjärnor, men som inte är riktigt lika gamla. De flesta har mellan 4,6 och 4,9 miljarder år på nacken så de måste komma från stjärnor som brann ut innan solsysteme­t uppstod.

Forskarnas modeller för stjärnors utveckling visar att kiselkarbi­d, som stoftkorne­n består av, primärt bildas av stjärnor med en livslängd på strax över två miljarder år. Det betyder att de stjärnor som levererat merparten av stoftkorne­n bildades för sju miljarder år sedan. Stoftkorne­n avslöjar på så sätt för astronomer­na att det tycks ha varit en boom i stjärnbild­ningar i vår galax vid den tidpunkten. Astronomer diskuterar nu om nya stjärnor bildas i en konstant takt eller om det går upp och

Optiskt teleskop ser ett ogenomträn­gligt moln

I Örnnebulos­an, cirka 7 000 ljusår från jorden, ligger det enorma moln av gas och stoft som kallas Skapelsens pelare. På bilden, som tagits med Hubble-teleskopet­s optiska kamera, är molnet ogenomskin­ligt eftersom stoftet blockerar ljuset från stjärnorna.

Infrarött teleskop ser stjärnorna bakom molnet

Med Hubbles infraröda kamera kan teleskopet se rakt igenom stoftmolne­n. Det fångar upp både de fjärran stjärnorna bakom molnet och stjärnbild­ningen inne i stoft- och gasmolnet där unga stjärnor bildas när delar av molnet kollapsar.

ALMA-teleskopet ser varmt stoft bli planeter

ALMA-teleskopet­s 66 parabolant­enner fångar upp den strålning som det varma stoftet runt unga stjärnor avger. På bilden lyser stoftet runt den nya, solliknand­e stjärnan TW Hydrae. Där stoftet har samlat sig till planeter kan vi se mörka ringar.

1

2

3

 ?? SHUTTERSTO­CK JANAÍNA N. ÁVILA ?? Stoftkorne­t som hittades i en meteorit mäter 0,008 millimeter och har daterats till att vara över sju miljarder år gammalt. 13 · 2020
SHUTTERSTO­CK JANAÍNA N. ÁVILA Stoftkorne­t som hittades i en meteorit mäter 0,008 millimeter och har daterats till att vara över sju miljarder år gammalt. 13 · 2020
 ?? NATIONAL MUSEUM OF NATURAL HISTORY ?? Forskare har hittat det urgamla stoftkorne­t i en meteorit som slog ned i Australien 1969. 13 · 2020
NATIONAL MUSEUM OF NATURAL HISTORY Forskare har hittat det urgamla stoftkorne­t i en meteorit som slog ned i Australien 1969. 13 · 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden