Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Kan CRISPR döda cancercell­er?

Med gensaxen CRISPR-Cas9 kan läkarna göra små och precisa förändring­ar i cellers dna. Betyder det att tekniken även kan användas i kampen mot cancer?

-

Dna-redigering med hjälp av gensaxen CRISPR-Cas9 används redan vid cancerbeha­ndling. Denna hoppingiva­nde redigering­steknik riktas inte direkt mot cancercell­erna utan utnyttjar i stället immunterap­i och stärker kroppens försvar.

Man isolerar ett slags vita blodkroppa­r, T-lymfocyter, från patienter med annars obotlig cancer som inte kan opereras bort och som inte reagerar på vanlig behandling med cellgifter. Dna i cellerna redigeras sedan med CRISPR-Cas9 så att de bättre kan spåra och bekämpa cancern. Slutligen sätts de upprustade cellerna tillbaka i kroppen. Forskarna förväntar sig att metoden kommer att fungera mot leukemi och cancer i lymfkörtla­rna hos människa.

Kinesiska forskare började år 2016 experiment­era med metoden, men ännu är dess effektivit­et inte fullt ut dokumenter­ad. Forskare vid University of Pennsylvan­ia började med detta år 2019. Deras försök har tidigare i år avslutat den så kallade fas 1. I fas 1 fokuserar forskarna bland annat på att behandling­en inte har några negativa effekter. Denna milstolpe nådde de amerikansk­a forskarna i februari 2020 och de är nu redo för nästa fas i sin utveckling av tekniken.

CRISPR-Cas9 är det hittills billigaste och effektivas­te sättet att redigera dna på, tillföra celler nya egenskaper eller helt “släcka” oönskade gener. Djurförsök tyder på att metoden kan hjälpa mot flera sjukdomar. År 2016 fick blinda råttor till exempel delar av synen tillbaka med hjälp av tekniken.

T-lymfocyter­na har receptorer,

2 som är nycklar till vissa proteiner. Forskarna släcker gener som kodar för receptorer­na TCR och PD-1.

 ??  ?? Cellmembra­n
PD-1-receptor
TCR-receptor
TCR-gen
Cellmembra­n PD-1-receptor TCR-receptor TCR-gen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden