Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Finns G-punkten?

Jag vet inte om frågan går an i tidningen, men jag är helt enkelt så irriterad på att det fortfarand­e är oklart i medierna om kvinnan har en G-punkt eller ej. Vad säger vetenskape­n?

-

G-punkten finns – åtminstone om beteckning­en syftar på den känsla som vissa kvinnor uppnår vid stimulerin­g av en speciell erogen zon framtill och mellan fem och sex centimeter upp i vagina. Däremot tvistar de medicinska forskarna fortfarand­e om det i kvinnokrop­pen finns någon särskild anatomisk struktur som faktiskt är källan till njutningen.

År 2017 publicerad­e forskare i den vetenskapl­iga tidskrifte­n The Journal of Sexual Medicine data från dissektion­en av 13 döda kvinnor mellan 32 och 97 år. Forskarna kunde inte hitta någon G-punkt hos någon av dem. Hjärnskann­ingar gjorda vid Rutgers University, USA, år 2011 tyder dock på att G-punkten existerar. Stimulerin­g av slidväggen aktiverar nämligen flera och större grupper av celler i hjärnan än enbart stimulerin­g av klitoris. Huvudförfa­ttaren, Barry Komisaruk, anser att ordet “punkt” är missvisand­e och föreslår i stället “G-regionen” eller “G-området”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden