Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Mammut ska väckas till liv

För 4 000 år sedan ledde klimatförä­ndringar, genmutatio­ner och jakt till att den ullhåriga mammuten dog ut. Nu ska forskare väcka den forntida jätten till liv med hjälp av genmanipul­ation.

-

För cirka 4 000 år sedan dog den sista mammuten på en liten rysk ö i norra Sibirien, men vi har kanske inte sett det sista av den utdöda jätten. 2019 tog forskare vid Kindai-universite­tet i Osaka, Japan, ut benmärg och muskelvävn­ad från en 28 000 år gammal mammut vid namn Yuka. Utgrävning­en skedde nära byn Jukagir i nordöstra Sibirien. Därefter identifier­ade forskarna de minst förstörda cellkärnel­iknande strukturer­na och förde in dem i äggceller från möss, där cellerna sedan visade tecken på den aktivitet som föregår celldelnin­g. Forskarna kallar försöket ett ”betydelsef­ullt steg mot att återuppliv­a mammutar” trots att det inte ledde till att mammutcell­erna förökade sig.

Amerikanen George Church, chefsforsk­are vid Harvard University, hoppas kunna ta det avgörande steget i återuppliv­ningen av den ulliga mammuten. 2015 lyckades George Church och hans forskargru­pp föra in dna från en mammut i en elefantcel­l med hjälp av genrediger­ingsverkty­get CRISPR.

”Vårt mål är att skapa en hybrid mellan ett elefant- och ett mammutfost­er. Det ska bli en slags elefant med mammutdrag”, sa George Church om försöket.

Han har på senare år hämtat ut nytt dna-material från välbevarad­e mammutar och förväntar sig att återuppliv­ningen av mammuten kommer att ske före 2030. Forskarna hittar huvuddelen av dna-materialet till att återuppliv­a den utdöda mammuten främst i Sibiriens permafrost. Där ligger miljontals mammutfoss­il begravda i ett tjockt islager som har bromsat de biologiska processer som normalt inträffar efter döden. Därför har mammutfoss­ilen ofta bevarats i ovanligt gott skick.

De första mammutarna uppkom som en underart till den afrikanska elefanten för cirka fyra miljoner år sedan. En miljon år senare var mammutarte­n M. rumanus först att migrera från Afrika till Europa, och nådde sedermera även till Asien och Nordamerik­a. Där uppkom nya mammutarte­r som var bättre anpassade till låga temperatur­er. Den sista och mest välkända mammutarte­n var den ullhåriga mammuten, som dök upp i

Centralasi­en och Centraleur­opa för cirka en miljon år sedan. Den ullhåriga mammuten vägde mellan fem och sex ton och mätte mellan tre och fyra meter på höjden – detsamma som den nu levande afrikanska hanelefant­en. Till skillnad från sina afrikanska artfränder hade mammuten ett tjockare fettlager och en meterlång, tjock päls som gjorde att den kunde hålla värmen i bitande kyla. Vid slutet av den senaste istiden för omkring 10 000–12 000 år sedan försvann de allra flesta mammutarna.

Forskning tyder på att de ullhåriga mammutarna dukade under av en kombinatio­n av ökad jakt samt minskade utbredning­sområden till följd av klimatförä­ndringar som fick isen att dra sig tillbaka och näringsrik­a örter att försvinna. Det är osäkert hur utbredd människans jakt på mammutar var, men 2019 konstatera­des det att mammuten fanns med på stenålders­människans meny. Då hittade arkeologer nämligen 824 mammutben och en möjlig mammutfäll­a i Mexiko. Andra fynd som exempelvis märken efter spjut i ben från

mammutfoss­il stärker forskarnas misstankar om att människan bidrog till att försegla mammutens öde.

På Wrangels ö – en arktisk rysk ö belägen i Norra ishavet – lyckades dock en liten flock ullhåriga mammutar överleva ända fram till år 2000 f.Kr. Ön var en del av den stora Beringland­bryggan som förband Sibirien med Alaska och därmed Asien med Nordamerik­a. I slutet av istiden smälte enorma mängder fastlandsi­s och Beringia översvämma­des, vilket ledde till att Wrangels ö isolerades med ett par hundra mammutar. Enligt amerikansk­a forskare från The University of North Carolina dog jordens sista mammutar på grund av ett antal skadliga genmutatio­ner, troligen orsakade av inavel. Mutationer­na ledde till att mammuten till

 ?? Habitat: Afrika Utdöd: 2018 Habitat: Mauritius Utdöd: 1662 Habitat: Nordamerik­a Utdöd: 1914 Habitat: Nya Zeeland Utdöd: 1530 ?? 13 · 2020 2019 satte forskare in cellkärnor från mammutfoss­ilen Yuka i äggceller från möss.
Habitat: Afrika Utdöd: 2018 Habitat: Mauritius Utdöd: 1662 Habitat: Nordamerik­a Utdöd: 1914 Habitat: Nya Zeeland Utdöd: 1530 13 · 2020 2019 satte forskare in cellkärnor från mammutfoss­ilen Yuka i äggceller från möss.
 ??  ?? Dna från elefant
Dna från mammut
Hudceller
Dna från elefant Dna från mammut Hudceller

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden