Illustrerad Vetenskap (Sweden)

... svar på frågor du länge undrat över

-

Visste du att solsysteme­ts mest avlägsna planet befinner sig 4,3 miljarder kilometer bort? Hitta en kikare och fokusera blicken, för just nu kan du ta en titt på Neptunus.

Den är 4,3 miljarder kilometer bort, men just nu är chansen som bäst att få se den: Solsysteme­ts mest avlägsna planet, Neptunus, befinner sig i linje med solen och jorden och du kan skymta den med en vanlig kikare, så skynda dig ut i natten och njut av denna sällsynta syn.

Planeten Neptunus, solsysteme­ts åttonde och yttersta planet, ligger 30 gånger längre bort från solen än vad jorden gör. Just nu har du goda möjlighete­r att se den eftersom planeten ligger i linje med solen och jorden och befinner sig så nära oss den kan komma i år – cirka 4,3 miljarder kilometer bort. Samtidigt är den sida av Neptunus som är vänd mot oss fullständi­gt upplyst av solen, vilket gör att planeten lyser ovanligt starkt på himlen.

Neptunus stora avstånd till solen betyder att ett år på Neptunus – det vill säga den tid det tar för planeten att göra ett varv runt solen – motsvarar 165 jordår. Det innebär att det bara har gått lite mer än ett år på Neptunus sedan planeten upptäcktes år 1846.

För att se Neptunus behöver du åtminstone ha en kikare. Med ett bra teleskop kan du kanske till och med se planetens blå färg. Färgen beror främst på metanet i Neptunus atmosfär, men ett annat, ännu okänt ämne bidrar troligen till färgen. Under atmosfären flyter ett enormt hav, som utgör största delen av planetens vikt, och under havet finns en fast kärna som är 1,2 gånger tyngre än jorden.

 ??  ?? Neptunus har ofta stora, mörka fläckar. Det är enorma stormar med vindstyrko­r på upp emot 2 400 kilometer i timmen.
Neptunus har ofta stora, mörka fläckar. Det är enorma stormar med vindstyrko­r på upp emot 2 400 kilometer i timmen.
 ??  ?? 14 · 2020
14 · 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden