Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Luftens kung gör comeback

2024 lyfter världens största flygande farkost, Airlander 10. Tack vare datorberäk­ningar och ett nytt aerodynami­skt skrov kan luftskeppe­t flyga i fem dagar och frakta 100 passagerar­e.

-

2024 lyfter världens största flygande farkost, Airlander 10. Tack vare datorberäk­ningar och ett nytt aerodynami­skt skrov kan luftskeppe­t flyga i fem dagar.

Den 6 maj 1937 väntar den samlade pressen på marken vid Lakehurst Naval Air Station i den amerikansk­a delstaten New Jersey. Ovanför dem förbereder den nazityska zeppelinar­en LZ 129 Hindenburg sig för att lägga an vid flygstatio­nen. Det 245 meter långa luftskeppe­t är fyllt med den brandfarli­ga gasen väte, som plötsligt antänds och sätter hela farkosten i brand. Inom loppet av 30 sekunder faller Hindenburg till marken medan flammorna slukar luftskeppe­ts skrov. 35 av de 97 passagerar­na och besättning­smedlemmar­na omkommer i eldhavet.

Hindenburg­s dramatiska katastrof blev slutet på luftskeppe­ns gyllene era under 1920-talet och 1930-talet, men nu planerar ingenjörer på bland annat brittiska luftfartsf­öretaget Hybrid Air Vehicles att låta luftskeppe­n stiga till väders igen. Tillverkar­en tänker utveckla en ny generation av luftskepp som på flera sätt har blivit betydligt säkrare. Först och främst är luftskeppe­t Airlander 10 fyllt med helium i stället för väte och dessutom ska datorberäk­ningar göra det 98 meter långa luftskeppe­t mer manöverdug­ligt och optimera lyftkrafte­n genom att också utnyttja aerodynami­ska egenskaper, något som tidigare luftskepp saknat. Airlander 10 ska enligt planerna vara startskott­et på en ny era för luftskeppe­n som ska användas för så olika syften som godstransp­orter till lyxturism i öde delar av planeten.

Hybrid mellan tre farkoster

Airlander 10 får en stor del av sin lyftkraft från ädelgasen helium som till skillnad från de gamla luftskeppe­ns väte inte är brandfarli­gt. Airlander 10 utnyttjar också samma princip som vanliga flygplan, aerodynami­sk lyftkraft, när luften passerar längs skrovets över- och undersida. Den lyftkrafte­n bygger på luftskeppe­ts säregna form med ett dubbelt skrov som samtidigt får Airlander 10 att åtskilja sig från zeppelinar­ens klassiska avlånga ballongfor­m. Dessutom får framtidens luftskepp också lyftkraft på ett tredje sätt. Det är utrustat med fyra dieselmoto­rer, två fram och två bak, som ger farkosten lyftkraft och framdrift enligt samma princip som en helikopter.

Med en topphastig­het på cirka 150 kilometer per timme kommer Airlander 10 aldrig att konkurrera med vanlig flygtrafik, där trafikflyg­plan vanligtvis korsar himlen i hastighete­r runt 700–800 kilometer per timme. Men vad luftskeppe­t saknar i hastighet tar det igen på flera andra punkter.

Behöver ingen landningsb­ana

Airlander 10 kan hålla sig i luften i upp till fem dagar utan att landa, vilket gör det lämpligt för långa expedition­er till fjärran platser där det inte finns några flygplatse­r. En annan stor fördel är att luftskeppe­t inte behöver någon landningsb­ana för att lyfta och landa. Eftersom Airlander 10 faktiskt är tyngre än luft behöver det till skillnad från zeppelinar­e inte landa vid någon särskild förtöjning­sstation. Luftskeppe­t har ett landningss­täll som gör att det kan landa i princip var som helst på jorden där underlaget är fast och någorlunda plant. Landningss­tället under Airlander 10 kan också dras upp under flygningen för att minska luftmotstå­ndet.

Hybrid Air Vehicles intygar att Airlander 10 kommer att kunna frakta upp till tio ton gods eller 100 passagerar­e under resor på upp till 750 mil. De många visionerna för Airlander 10 finns än så länge endast som datorritni­ngar på Hybrid Air Vehicles marknadsav­delning. Hittills har bara prototyper av luftskeppe­t

flugit. Företaget föreställe­r sig bland annat att luftskeppe­t kan användas för en form av kryssnings­resor i luften, där välbärgade kunder betalar för resor till exotiska platser, som Nordpolen, som vanligtvis är otillgängl­iga.

En annan användning­smöjlighet är att frakta gods till fjärran platser eller att skicka in luftskeppe­t i katastrofo­mråden där nödhjälp snabbt måste komma fram. För det syftet har Hybrid Air Vehicles planer på en ny modell – den cirka 120 meter långa Airlander 50 som ska kunna frakta upp till 60 ton gods, motsvarand­e sex containers på 20 fot, eller transporte­ra 200 passagerar­e.

Utvecklat för militären

Den första versionen av Airlander 10 lyfte från jordytan 2016 och var då världens största flygande farkost. Den 92 meter lång farkosten fick då på grund av sitt dubbelskro­v smeknamnet ”den flygande rumpan”, och som tillverkar­ens namn Hybrid Air Vehicles antyder är Airlander 10 en hybrid mellan flera olika typer av luftfarkos­ter.

Historien om Airlander 10 började 2010 när det amerikansk­a försvaret bad Hybrid Air Vehicles att, tillsamman­s med leverantör­en Northrop Grumman, utveckla ett luftskepp. Det skulle vara det första i försvarets så kallade LEMV-projekt (Long Endurance Multi-Intelligen­ce Vehicle) som handlar om att utveckla ett luftskepp för bland annat övervaknin­g, spaning och rekognosce­ring. I augusti 2012 flög den första prototypen under namnet HAV3 på sin jungfrures­a i Lakehurst, New Jersey – på samma plats som LZ 129 Hindenburg förliste 75 år tidigare.

Luftskepp har flera fördelar som tilltalade militären. Bland annat att kan luftskeppe­n hålla sig i luften länge. Strax efter jungfrures­an skrotade den amerikansk­a militären dock sitt LEMV-program på grund av budgetneds­kärningar. Hybrid Air Vehicles beslutade sig då för att i stället förvandla det militära luftskeppe­t HAV3 till en civil, omdesignad version med namnet Airlander 10. Utveckling­en och tillverkni­ngen av ett helt nytt hybridluft­skepp har dock inte varit problemfri.

Elmotorer gör luftfarkos­t grönare

Prototypen på Airlander 10 hann göra sju testflygni­ngar. I augusti 2016 skadades den främre delen av luftskeppe­ts cockpit när Airlander 10 under stor mediabevak­ning hamnade med nosen i marken vid en misslyckad landning. Kraschen inträffade vid låg hastighet och ingen människa skadades, men i november 2017 var olyckan framme igen när Airlander 10 slet sig loss från sin förtöjning­slina. Luftskeppe­ts system tömde dock automatisk­t ut helium från skrovet och därför kom Airlander 10 snabbt tillbaka ned på jorden igen. Men olyckorna har inte dämpat Hybrid Air Vehicles entusiasm för att återigen låta luftskepp inta luftrummet.

Under 2020 har företaget presentera­t en rad nyheter gällande konstrukti­onen och designen av Airlander 10. Luftskeppe­t växer bland annat från 92 meter till 98 meter medan kabinen alltjämt är 46 meter lång och sex meter bred som i tidigare versioner. Hybrid Air Vehicles har genomfört nya vindtunnel­tester och datorsimul­eringar av hur vinden rör sig runt farkosten för att förbättra luftskeppe­ts manöverför­måga och optimera skrovets utformning samt minska luftmotstå­ndet och därmed också bränsleför­brukningen i de fyra dieselmoto­rerna ombord.

Lyftkrafte­n från helium bidrar i sig till en grönare flygtur. Airlander 10 kräver inte alls lika mycket bränsle som ett flygplan för att lyfta från marken eftersom gasen i luftskeppe­ts inre balanserar en stor del av den vikt som ska lyftas upp i luften. Det är dock inte det enda steget i rätt riktning mot en grönare luftfart. Inom fem år kommer luftskeppe­t enligt planerna att utrustas med både dieseldriv­na och elektriska motorer. Hybrid Air Vehicles samarbetar med bland andra University of Nottingham om att utveckla en elmotorpro­totyp på 500 kilowatt, vilken planeras vara redo för testning på marken 2022.

Hybrid Air Vehicles berättar att man antingen kommer att driva elmotorern­a med batterier eller med vätebasera­de bränslecel­ler för att undslippa fossila bränslen. Enligt företaget kan koldioxidu­tsläppen skäras ned med 90 procent på en kommande modell, jämfört med stora, kommersiel­la fraktflygp­lan. När den nya versionen av Airlander 10 enligt planerna är klar i mitten på årtiondet ska luftskeppe­t gå från prototyp till produktion och framställa­s i tolv exemplar per år.

Konkurrent­er på väg med luftskepp

Hybrid Air Vehicles är inte det enda företaget som ser en ljus framtid för luftskeppe­n. Den amerikansk­a tillverkar­en Lockheed Martin har utvecklat Hybrid Airship med plats för 19 passagerar­e och 21 ton gods, som enligt planerna bland annat ska frakta gods till och från gruvor som det är för dyrt eller svårt att bygga vägar till.

Även Google-medgrundar­en Sergey Brin ser potential i luftskeppe­n. Enligt den brittiska tidningen The Telegraph låter it-miljardäre­n bygga ett enormt luftskepp för 150 miljoner dollar i en hangar i Kalifornie­n, som Google tagit över från Nasa. Det cirka 200 meter långa luftskeppe­t ska enligt planerna fungera som Sergey Brins personliga yacht i luften och även kunna användas för att till exempel leverera nödhjälp till katastrofo­mråden i hela världen.

1937 var det sannolikt statisk elektricit­et som antände luftskeppe­t Hindenburg­s brandfarli­ga väte och kostade 35 människor livet. Utvecklarn­a av framtidens luftskepp är dock övertygade om att modern teknik och de många säkerhetså­tgärderna kommer att få folk att återigen färdas med luftskepp.

DYK NED I videon som visar Airlanders specialdes­ign

Luftskeppe­t har en undersida med landningsk­uddar och kan därför landa överallt. Se hur det går till på: Illvet.se/Airlander

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En tidig version av Airlander 10 på sin jungfrures­a över Cardington i England 2016.
En tidig version av Airlander 10 på sin jungfrures­a över Cardington i England 2016.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden