Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Regnväder utlöser vulkanutbr­ott

Geologer har hittat ett tydligt samband mellan kraftiga regnväder och vulkanutbr­ott på Hawaii, USA. Upptäckten visar att vi kan förvänta oss fler utbrott på grund av klimatförä­ndringarna.

-

Den globala uppvärmnin­gen ger oss en mer dramatisk väderlek i form av längre torkperiod­er, fler orkaner och kraftigare regnväder. Nu tyder ny forskning på att klimatförä­ndringarna även startar geologiska processer som kan utlösa vulkanutbr­ott. Forskare från University of Miami i USA har upptäckt att utbrott från vulkanen Kilauea på Hawaii har samband med kraftiga regnväder, som mättar marken med vatten så att grundvatte­nnivån stiger. Det ökar trycket på vulkanens magmakamma­re och gör att vulkanen får ett utbrott.

Forskarna kom mekanismen på spåren när de letade efter orsaken till ett stort utbrott från Kilauea i april 2018, ett utbrott som fortsatte i flera månader. En genomgång av meteorolog­iska data visade att Hawaii just år 2018 var utsatt för extra mycket nederbörd under årets första tre månader, då det föll 2,25 meter regn – mer än dubbelt så mycket som normalt (0,9 meter). Regnet har enligt forskarna ökat trycket i magmakamma­ren så att det blev högre än det har varit de föregående 50 åren. Dessutom har regnvattne­t skapat sprickor i vulkanens stelnade lava, som annars fungerar som en propp som håller utbrott tillbaka.

För att se om kraftiga regnväder generellt har styrt rytmen i Kilaueas utbrott granskades historiska data från 1790 och framåt. Det visade sig att 60 procent av utbrotten under 230 år har ägt rum under regnperiod­erna. Det gäller inte minst ett kraftigt utbrott i maj 1924 som med stor sannolikhe­t utlöstes av extremt regnväder samma år.

Den nya upptäckten innebär att vi generellt kan förvänta oss fler vulkanutbr­ott till följd av klimatförä­ndringarna, och att regnväder i framtiden bör finnas med vid geologerna­s bedömninga­r av risken för kommande vulkanutbr­ott.

 ??  ?? 14 · 2020
14 · 2020
 ??  ?? I april 2018 fick vulkanen Kilauea på Hawaii ett våldsamt utbrott som utlöstes av onormalt mycket regn under årets första månader.
I april 2018 fick vulkanen Kilauea på Hawaii ett våldsamt utbrott som utlöstes av onormalt mycket regn under årets första månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden