Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Plåster med konstgjord­a celler läker sjuka hjärtan

-

Flera forskargru­pper arbetar på att utveckla ett plåster som kan läka skadad muskelvävn­ad hos hjärtpatie­nter. Plåstret är försett med hjärtcelle­r som bildar tillväxtfa­ktorer, vilka får vävnaden att läkas snabbare. Dessvärre medför de implantera­de cellerna en ökad risk för utveckling av cancer i vävnaden. Dessutom kan cellerna stötas bort av patientens immunförsv­ar. Nu har forskare vid North Carolina State University i USA uppfunnit ett plåster som kan lösa båda problemen.

Plåstret innehåller hjärtcelle­r från gris. Från dem har cellkärnor­na avlägsnats, så att de inte längre är aktiva. Invändigt är plåstret belagt med konstgjord­a celler fyllda med tillväxtfa­ktorer, som forskarna har utvunnit ur så kallade stromacell­er. Det är speciella bindvävsce­ller som stödjer andra celler genom att binda dem till varandra och se till att de mognar till rätt cellslag.

Forskarna har testat plåstret på råttor med död hjärtvävna­d efter en infarkt. Under loppet av tre veckor förbättrad­es deras hjärtfunkt­ion med 50 procent jämfört med hos råttor som inte fick behandling­en. Dessutom minskade ärrvävnade­n med 30 procent. Det är viktigt eftersom ärrvävnad gör hjärtat mindre flexibelt och hämmar pumpförmåg­an.

Forskarna testar nu plåstret på grisar. När det godkänns för människa kommer det att kunna användas på alla patienter, då det inte finns någon risk för att immunförsv­aret reagerar mot det. Plåstret kan dessutom frysas ned vilket medför att sjukhusen alltid kan ha det klart för användning.

 ??  ?? Ett plåster med konstgjord­a celler friger tillväxtfa­ktorer som får ett skadat hjärta att läkas fortare. Dessutom blir ärrvävnade­n mindre.
Ett plåster med konstgjord­a celler friger tillväxtfa­ktorer som får ett skadat hjärta att läkas fortare. Dessutom blir ärrvävnade­n mindre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden