Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Forskare avslöjar mystisk gäst i solsysteme­t

Objektet ‘Oumuamua, som av några forskare utnämnts till att vara ett ett främmande rymdskepp, är troligen bara en bit av en komet.

-

Spekulatio­nerna fick fritt spelrum när ett mystiskt objekt från den interstell­ära rymden år 2017 upptäcktes i vårt solsystem. Den främmande gästen, som fick namnet ‘Oumuamua, liknade inte något forskarna kände till. Den hade en märklig bana och en underlig avlång form, och dessutom spydde den ut gaser, trots att den inte hade is på ytan. Även seriösa forskare ansåg det vara möjligt att det kunde röra sig om ett rymdskepp från en främmande civilisati­on.

Nu har forskare vid Côte d’Azur-observator­iet i Frankrike presentera­t en mindre fantasirik förklaring. I datorsimul­eringar har de undersökt vad som sker om en asteroid som består av löst grus kommer nära sin stjärna. Simulering­arna visade att asteroiden dras ut i en avlång form och därefter brister i mindre, avlånga bitar om den passerar stjärnan på mindre än 60 000 kilometer. Några av bitarna kommer av stjärnans gravitatio­n att slungas iväg med sådan kraft att de fortsätter ut ur sitt solsystem till den interstell­ära rymden.

Forskarna gjorde därefter simulering­ar som visade att samma sak skulle ske om objektet var en komet i stället för en asteroid. Därmed kan ‘Oumuamuas mystiska “gaser” också förklaras. Det nära mötet med dess egen stjärna har gjort att isen på kometens yta har förångats, medan den fortfarand­e har is på mellan tio och 50 centimeter­s djup. Det är troligen solens förångning av denna is som astronomer­na kan observera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden