Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Enzym blåser liv i gamla plastflask­or

-

I dag smälts bara 30 procent av våra plastflask­or om till nya, eftersom den nya plastens kvalitet är för dålig. I den PET-plast som de är gjorda av ingår det ofta rester av andra plaster och färgämnen som inte kan tas bort.

Det problemet har forskare vid företaget Carbios nu löst i samarbete med universite­tet i Toulouse i Frankrike genom att förädla enzymet LLC. Det finns hos vanliga bakterier som förekommer till exempel i kompost. Enzymet klipper sönder de kemiska föreningar­na i PET så att plasten bryts ned i mindre delar. Nackdelen är att enzymet är värmekänsl­igt. Det fungerar bara i några dagar när det utsätts för 65 grader, som krävs för att göra plasten mjuk.

Man skapade därför flera hundra nya versioner av enzymet genom att sätta in aminosyror på olika ställen i molekylen. Därefter framställd­e man dem i bakterier och testade deras effektivit­et. Vinnaren var en variant av enzymet som kan fungera vid 72 grader och som är 10 000 gånger så effektiv som LLC.

Det nya enzymet kunde på tio timmar bryta ned 90 procent av en mängd blandad PET på 200 gram. Därefter kunde andra plaster och färgämnen rensas bort innan beståndsde­larna från PET samlades ihop igen. Återbruksp­lasten blev lika stark som den ursprungli­ga.

Företaget ska nu använda enzymet i en demonstrat­ionsanlägg­ning som ska smälta om flera hundra ton återbruks-PET om året.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ett enzym bryter ned PET-plast så att 90 procent av våra gamla plastflask­or kan bli till nya.
SHUTTERSTO­CK Ett enzym bryter ned PET-plast så att 90 procent av våra gamla plastflask­or kan bli till nya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden