Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Fågel räddar noshörning från tjuvjägare

-

Noshörning­en och den rödnäbbade oxhackaren lever i en symbios som ger dem båda fördelar. Fågeln äter parasiter som kvalster och fästingar i noshörning­ens hud och sår, som därmed rensas. Noshörning­en har emellertid en kanske ännu viktigare fördel av fågelsälls­kapet, visar ny forskning. Biologer från Victoria University i Australien och California State University i USA har observerat att noshörning­ar, som har sällskap av oxhackare, är bättre på att undvika människor.

Om människor kommer för nära varnar fåglarna helt enkelt noshörning­en med ett skarpt skrik och det ger djuret större möjlighete­r att komma undan tjuvjägare.

Forskarna undersökte effekten genom att totalt 86 gånger närma sig elva svarta noshörning­ar i en naturpark i Sydafrika. När noshörning­arna inte hade sällskap av fåglarna upptäckte de forskarna i endast 23 procent av fallen. Forskarna upptäcktes varje gång när noshörning­arna hade sällskap av oxhackarna. Utan fåglarnas varning kunde forskarna ofta komma närmare än 30 meter innan noshörning­arna blev varse dem.

Den svarta noshörning­en är starkt hotad i naturen, där det bara återstår 5 500 individer. Djuren jagas fortfarand­e även om stora insatser görs för att stoppa tjuvjägarn­a. Forskarna föreslår därför utsättning av fler oxhackare så att noshörning­arna får bättre chanser att klara sig.

 ??  ?? De rödnäbbade oxhackarna rensar noshörning­ens hud, men de agerar också larmklocko­r när tjuvjägare närmar sig.
De rödnäbbade oxhackarna rensar noshörning­ens hud, men de agerar också larmklocko­r när tjuvjägare närmar sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden