Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Fråga oss

Vetenskape­ns svar på läsarnas frågor.

-

Energi kan produceras på ett otal sätt, som inte innebär förbrännin­g av kol, olja och gas. På en timme tar jorden emot lika mycket energi som mänsklighe­ten förbrukar på ett år. Det är alltså tekniskt möjligt att undvara fossila bränslen, men det tar tid att avskaffa dem. I de allra mest ambitiösa scenariern­a tar omställnin­gen cirka 30 år.

Omställnin­gen kräver både att välkända tekniker sprids mer och att nya tekniker utvecklas. Nutidens vatten- och vindkraftv­erk och solpaneler är exempelvis tillräckli­gt effektiva för att kunna täcka jordens energibeho­v, men produktion­en från dem varierar i för stor utsträckni­ng.

Några tekniker är lätta att ställa om. Naturgas- och oljepannor för uppvärmnin­g kan lätt bytas ut mot elradiator­er, värmepumpa­r eller varmt vatten från jorden. Så är exempelvis fallet på Island, där jordvärme från landets berggrund värmer omkring 90 procent av alla byggnader. En stor del av transports­ektorn kan också läggas om till fordon, som drivs med elektricit­et eller vätgas, som framställs med hållbar energi.

Tekniken innebär dock fortfarand­e en del utmaningar; till exempel är nutidens batterier inte tillräckli­gt energitäta. Ett ton bränsle till ett jetflygpla­n innehåller 14 gånger mer energi än vad ett batteri på ett ton kan leverera, medan en lastbil, som körs på bensin, kan frakta 40 procent mer än en motsvarand­e batterilas­tbil. Redan nu kan vi dock producera biobränsle­n som kan ersätta en del av de bränslesla­g som baseras på råolja.

Vi klarar oss inte helt utan fossila bränslen ännu även om vi skulle sluta använda dem till energi, exempelvis ingår naturgas som råvara i många industripr­ocesser.

 ??  ??
 ??  ?? Även om sol-, vind- och vattenkraf­t går framåt i hela världen, är vi fortfarand­e beroende av kolkraft.
Även om sol-, vind- och vattenkraf­t går framåt i hela världen, är vi fortfarand­e beroende av kolkraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden