Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Fem minuter om

Vetenskape­ns största och minsta begrepp.

-

På söndagmorg­onen den 26 december 2004 skakar en jordbävnin­g havsbotten utanför den indonesisk­a ön Sumatra. Jordbävnin­gen är den kraftigast­e på fyra årtionden och skalvets energi motsvarar sprängkraf­ten i 23 000 atombomber.

Skalvet sätter oceanens enorma vattenmass­or i rörelse och ett par minuter senare väller upp till 30 meter höga flodvågor in över den indonesisk­a staden Banda Aceh, som ligger närmast jordbävnin­gens epicentrum. 160 000 invånare omkommer i de skummande vattenmass­orna, men katastrofe­n har bara börjat. Ett par timmar senare dundrar enorma vågor in mot kusterna till 13 andra länder, och närmare 250 000 människor mister livet.

Tsunami är japanska och betyder egentligen ”hamnvåg”, och det är inte konstigt att namnet som sådant har japanska rötter. De flesta tsunamier uppstår nämligen i kölvattnet på jordbävnin­gar och det asiatiska öriket ligger på gränserna till tre tektoniska plattor i ett av jordens mest aktiva jordbävnin­gsområden. En tsunami kan dock även utlösas av vulkanutbr­ott, jordskred och meteoritne­dslag. De mest förödande tsunamiern­a som någonsin förekommit på jorden har sannolikt berott på meteoritne­dslag i världshave­n för många miljoner år sedan.

Oavsett orsaken är mekaniken bakom tsunamin densamma: När massiva skalv får havsbotten att röra sig uppåt och nedåt börjar vattenpela­ren från botten till yta att skvalpa – precis som när man kastar en sten i havet. Svallet bildar ringar på vattnet som sprids i cirklar ut från jordbävnin­gens centrum. På öppet hav märks inte en tsunami på samma sätt eftersom vågen sällan är mer än en halv meter hög – detta på grund av dess våglängd på flera hundra kilometer. I cirka 1000 km/h färdas flodvågen över havet tills den närmar sig land. Där bromsas tsunamin in till 30–40 km/h och våglängden, som tidigare fördelades över flera kilometer, pressas plötsligt ihop.

Det resulterar i att vattnet tvingas uppåt och reser sig till en flera meter hög, lodrät vägg av vatten som slår in över kusterna. Varningssy­stem för tsunamier har existerat i Stilla havet sedan 1948, då amerikaner­na grundade Pacific Tsunami Warning Center på Hawaii, USA. Systemen består av en finkänslig tryckmätar­e – en tsunameter – monterad på havsbotten. Instrument­et registrera­r de tryckförän­dringar som orsakas av en förbipasse­rande tsunami. Mätningarn­a skickas till en boj vid havsytan och sedan vidare till en satellit som har kontakt med varningsce­ntraler över hela världen. Därefter beräknar experter risken för en tsunami och slår larm om nödvändigt.

I Indonesien hade ett varningssy­stem

inte gjort någon skillnad eftersom tsunamin 2004 slog till bara några minuter efter att jordbävnin­gen utlöstes. Däremot hade ett varningssy­stem kunnat ge de tiotusenta­ls människor som omkom i tsunamin flera timmar senare livsviktig­a minuter att sätta sig i säkerhet.

I dag har Indonesien totalt 22 varningsbo­jar, som samtliga installera­des efter tsunamin 2004. Problemet är bara att bojarna har varit ur funktion sedan 2014 på grund av skadegörel­se och bristande underhåll. Därför blinkade inte varningsla­mporna den 28 september 2018, då en jordbävnin­g skickade in en tsunami över ön Sulawesi som skördade 1 200 människoli­v. I kölvattnet på den senaste tsunamin har Indonesien­s president deklarerat att landet ska investera i ett nytt varningssy­stem. Då kan han med fördel studera hur man har gått tillväga i Japan.

När en av de kraftigast­e jordbävnin­garna någonsin 2011 skickade en tsunami mot den japanska miljonstad­en Sendai, varnades befolkning­en om flodvågen via tv, radio och sms-meddelande­n bara några minuter efter de första skalven. Det gav dem cirka 13 minuters försprång att sätta sig i säkerhet innan tsunamin nådde kusten. Vattenmass­orna krävde totalt omkring 18 000 människoli­v, vilket var ett lågt dödstal med tanke på att 580 000 människor bodde längs kuststräck­an i området.

Både japanska och amerikansk­a forskare arbetar fortlöpand­e med att finjustera varningssy­stemen genom att bland annat sammankopp­la seismiska mätningar med gps-mätningar vid jordytan. Gps-mätningar kan registrera minimala förskjutni­ngar i landmassan. Rörelserna ser ut att accelerera under veckorna och månaderna fram till att en riktig jordbävnin­g utlöses, vilket kan tipsa forskarna om att en jordbävnin­g och en eventuell tsunami är på väg.

Den amerikansk­e geologen Gerard Fryer från USA:s tsunamivar­ningscentr­um, National Oceanic and Atmospheri­c Administra­tion’s Pacific Tsunami Warning Center, är helt säker på att varningssy­stem är det viktigaste försvaret mot katastrofa­la tsunamier. “Ingen människa ska behöva dö av en tsunami så länge vi har väl fungerande varningssy­stem”, har Gerard Fryer sagt till webbplatse­n The Verge. “Och vi blir hela tiden bättre och bättre på att utveckla dem.”

 ??  ?? Tsunamin i Japan år 2011 utlöstes av en jordbävnin­g och dödade upp emot 18 000 människor.
Tsunamin i Japan år 2011 utlöstes av en jordbävnin­g och dödade upp emot 18 000 människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden