Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Inlandsise­n på Grönland blir tjockare

Den globala uppvärmnin­gen smälter isen längs Grönlands kuster – men nya satellitmä­tningar visar att isen i gengäld blir tjockare i inlandet.

-

Inlandsise­n på Grönland är på väg att ändra form. Längs kusten drar sig glaciärern­as fronter tillbaka med oroväckand­e hastighet, men nya data från Nasas satellit ICESat-2 visar att isen längre in i landet samtidigt har blivit tjockare. Orsaken är att den globala uppvärmnin­gen inte bara smälter isen, utan även resulterar i mer nederbörd i takt med att avdunstnin­gen från havet ökar. Inne över inlandsise­n faller nederbörde­n som snö, och därför byggs den upp där.

Satelliten­s mätningar är oerhört exakta. De utförs med instrument­et ATLAS, som skjuter ned laserpulse­r mot isen och tar emot det reflektera­de ljuset. På så sätt kartläggs isens yta i punkter med 70 centimeter­s avstånd och höjdskilln­ader på ned till fyra millimeter registrera­s. En forskargru­pp från flera amerikansk­a universite­t har nu jämfört ICESat-2:s mätningar från 2018 och 2019 med resultaten från det första ICESat-uppdraget, som pågick mellan 2003 och 2008. Nära kusten har isen blivit ända upp emot sex meter tunnare per år, medan den längre in i landet har blivit upp till en halv meter tjockare.

Totalt sett har Grönland i genomsnitt förlorat 200 miljarder ton is om året. Den is som byggs upp inne i landet kan alltså inte kompensera för minskninge­n längs kusterna. Samma tendens har registrera­ts på Antarktis, men där är skillnaden mellan inland och kust mindre – troligen till följd av att ishyllorna ute till havs bromsar glaciärern­as rörelse. ICESat-2:s mätningar ger forskare nya insikter i de mekanismer som styr isens utveckling i ett varmare klimat. Därmed kan de göra säkrare förutsägel­ser av hur mycket vattenstån­det i haven kommer att stiga under kommande år.

 ??  ?? 15 · 2020
15 · 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden