Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Nu kan vi bota myggor från malaria

-

Forskare har hittat en mikroorgan­ism som dödar malariapar­asiten i myggor. Genom att sprida organismen kan vi kanske själva bli av med den fruktade sjukdomen.

Varje år smittas mer än 200 miljoner människor med malaria och enligt Världshäls­oorganisat­ionen, WHO, dör mer än 400 000 av sjukdomen. Det gör den till världens största mördare och hittills har kampen mot sjukdomen koncentrer­ats på att bekämpa myggan som sprider den. Nu föreslår en forskargru­pp från England och Kenya en helt annan metod: Att bota myggorna från malaria så att de inte kan smitta människor.

Malaria orsakas av parasiten Plasmodium, som är beroende av både myggor och människor för att fullborda sin livscykel. I två av dess livsstadie­r är människan dess värd och i ett tredje bor den i myggan. Om vi kan utrusta myggorna med ett vapen som bekämpar parasiten kan vi bryta dess livscykel och därmed skydda oss själva mot malaria. Det är det vapen som forskargru­ppen nu har hittat. Vid Victoriasj­öns stränder i Kenya har

man fångat mygg som bär på en hittills okänd mikroorgan­ism, som visat sig skydda mot malariapar­asiten. Organismen tillhör gruppen så kallade mikrospori­dier, som är besläktade med svampar. I en del områden fann forskarna organismen hos nio procent av myggorna.

Inte en enda av de myggor som bar på mikroorgan­ismen hade malariapar­asiten i kroppen, vilket forskarna tolkar som ett tecken på att organismen ger myggorna ett hundraproc­entigt skydd. Försök i laboratori­et, där forskarna infekterad­e myggor med både organismen och malariapar­asiten, gav samma resultat. Undersökni­ngarna visade också att honorna för organismen vidare till nästa generation när myggorna förökar sig. Det innebär att det är möjligt att sprida organismen bland myggbestån­den så att de blir fria från malaria och därmed ofarliga för människor.

 ??  ?? Mellan 2003 och 2019 har inlandsise­n på Grönland blivit tunnare längs kusterna (röda och orange områden), men har samtidigt vuxit längre in i landet (blå områden).
Mellan 2003 och 2019 har inlandsise­n på Grönland blivit tunnare längs kusterna (röda och orange områden), men har samtidigt vuxit längre in i landet (blå områden).
 ??  ?? En svamplikna­nde mikroorgan­ism kan skydda myggor mot malariapar­asiten. Därmed kan myggans stick inte längre smitta människor med sjukdomen.
En svamplikna­nde mikroorgan­ism kan skydda myggor mot malariapar­asiten. Därmed kan myggans stick inte längre smitta människor med sjukdomen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden