Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Mystisk människoar­t har satt spår i européerna

ya studier visar att islänninga­r bär på dna från denisovaän­niskan. Det tyder på att arten var utbredd.

-

En ny storslagen a-kartläggni­ng på Island visar t den mystiska denisovaän­niskan, som dog ut samtidigt ed neandertal­arna för cirka 000 år sedan, var mer utbredd vad forskare tidigare har trott. udien har genomförts av forskare från bland annat Århus Universite­t och deCODE Genetics, och den omfattar arvsmassa från 27 566 personer. Forskarna genomsökte hela genomet hos islänninga­rna, vilket gör undersökni­ngen grundligar­e än andra studier som har hittat främmande dna i nu levande människor. Som väntat hittade forskarna spår av neandertal-dna i islänninga­rna, precis som hos andra européer. Desto mer överraskan­de var det att även spår av denisova-dna fanns dolt i islänninga­rna, vilket ändrar bilden av

hur utbredd den människoar­ten har varit. Dittills hade forskare bara hittat denisova-dna hos östasiater och urfolk i Papua Nya Guinea och Australien. Därför har man trott att denisovamä­nniskorna höll till i Sibirien och i Östasien, och att arten blandades med Homo sapiens som vandrade österut från Afrika.

Att denisova-dna även finns hos islänninga­r och därmed troligtvis också hos andra européer, tyder på att denisovamä­nniskan levde längre västerut än vad forskare hittills har trott. Deras dna kan ha hamnat i nu levande européer genom att de har blandats med neandertal­are, och som sedan har blandats med Homo sapiens. En annan teori är att denisovamä­nniskor i Mellanöste­rn har blandats direkt med de Homo sapiens som vandrade mot nordväst och intog Europa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden