Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Rovdinosau­rie jagade ensam

De dödliga raptorerna var inte flockdjur, som forskare tidigare har trott. Nya analyser av deras tänder visar att ungarna växte upp ensamma.

-

Från Jurassic Park förknippar vi velocirapt­orerna med små, snabba dinosaurie­r som angrep i flock och fällde bytesdjur som var mycket större än de själva. Därför har de ofta jämförts med vargar, som jagar på just det sättet. Den bilden utmanas nu av forskare från University of Wisconsin i USA. Forskarna har analyserat ett stort antal tänder från en nära besläktad raptor vid namn Deinonychu­s antirrhopu­s. Deras slutsats är tydlig: De tvåbenta rovdinosau­rierna var sannolikt inte flockdjur, utan jagade ensamma.

Forskarna jämförde innehållet av kol och syre i tänder från individer som har levt i samma områden, men som har dött vid olika ålder. Båda grundämnen­a finns i olika versioner, så kallade isotoper, och sammansätt­ningen av dem varierar med den kost djuren har intagit. Forskarna väntade sig att om raptorerna var flockdjur skulle det inte förekomma några skillnader på isotoperna i deras tänder, oavsett deras ålder. Hos flockdjur äter ungarna vanligtvis den föda som de vuxna individern­a införskaff­ar.

Undersökni­ngarna avslöjade emellertid att ungarna har haft andra kostvanor än de vuxna djuren. Skillnaden påminner enligt forskarna om förhålland­ena hos komodovara­ner, vars ungar inte äter tillsamman­s med de vuxna. I stället för att bli försörjda hittar ungarna sina egna födokällor – ofta uppe i träden där de samtidigt är skyddade från att bli uppätna av sina äldre artfränder. Raptorerna tillhör den gren av dinosaurie­rna, som är närmast besläktad med dagens fåglar. Därför är det enligt forskarna också högst sannolikt att raptorerna har varit ensamma jägare, precis som de flesta av dagens rovfåglar.

Drygt två tredjedela­r av alla människor är smittade med HSV-1 och i vissa fall kan den enkla infektione­n utlösa demenssjuk­domen Alzheimers sjukdom. Detta framgår av nya resultat som tagits fram av forskare på Tufts Universite­t i USA. Herpesviru­set, som är känt för att ge så kallade mun- eller förkylning­ssår, kan framkalla de ansamlinga­r av proteinet beta-amyloid mellan hjärncelle­rna som är ett av de viktigaste känneteckn­en vid Alzheimers sjukdom. Forskarna kom fram till sambandet när de infekterad­e så kallade minihjärno­r, det vill säga odlade klumpar av hjärncelle­r, med viruset. Inom tre dagar utvecklade minihjärno­rna stora mängder beta-amyloid samtidigt som hjärncelle­rna började dö – exakt den bild som hjärnskann­ingar visar hos patienter med Alzheimers sjukdom.

Forskarna försökte därefter att skydda minihjärno­rna mot skadorna genom att ge dem ämnet valacyclov­ir, som är ett vanligt läkemedel mot herpes. Försöken visade på god effekt och det ger därmed hopp om att ämnet kan användas som behandling för människor som både har Alzheimers sjukdom och är smittade med HSV-1. Är man väl smittad med HSV-1 stannar viruset kvar i kroppen resten av livet. Det är dock långtifrån alla smittade som viruset lyckas korsa den så kallade blod-hjärn-barriären hos.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden