Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Hårsäckar per kvadratcen­timeter finns det på en människas huvud.

-

18 förbundet med små blodkärl som ger syre och näring. I papillen utvecklas stamceller till hårceller. De delar sig och för under tiden hårstrået uppåt. Håret växer med andra ord underifrån. När nya hårceller med tiden förs uppåt av ytterligar­e celler förlorar de kontakten med blodet och dör.

Varje hårsäck genomgår en viss cykel om och om igen under hela ditt liv. Cykeln har tre faser: En tillväxtfa­s, en övergångsf­as och en vilofas. I den första fasen växer håret och i den sista lossnar det. Sedan börjar det om från början. Närmare 90 procent av hårbottens cirka 100 000 hårsäckar befinner sig i tillväxtfa­sen. Alla dessa hårsäckar producerar cirka 0,4 millimeter hår om dagen. Sammantage­t växer ditt hår på huvudet alltså cirka 36 meter om dagen – 13 kilometer om året!

Elektrisk stöt avlivar hårsäckar

Den mesta hårväxten sker på huvudet, men även kroppen är behårad. Fem miljoner hårsäckar på kroppen innebär att du har lika mycket hår som en gorilla. De enda kroppsdela­r som helt saknar hår är handflator­na, fotsulorna, läpparna och vissa delar av könsorgane­n. Kroppens hårstrån är ofta små eller ljusa, men inte alltid – och en tydlig kroppsbehå­ring kan ställa till med stora problem. Enligt en amerikansk studie skäms 55 procent av männen för sin kroppsbehå­ring. En engelsk studie visade att cirka 90 procent av unga kvinnor tar bort allt hår från benen och armhålorna.

Effektiv hårborttag­ning är emellertid en komplicera­d vetenskap. Rakning och klippning varar bara en eller ett par dagar innan hårstråna tittar fram igen. Pincett och vaxbehandl­ingar håller håret borta längre, eftersom hårroten slits upp, men hårsäckarn­a återbildar normalt ett nytt hårstrå inom loppet av två–fyra veckor. Krämer med läkemedlet eflornitin kan till viss grad bromsa hårväxten. Preparatet används bland annat av kvinnor med hirsutism, ett tillstånd som drabbar fem till 15 procent av alla kvinnor. Det medför ökad hårväxt i exempelvis ansiktet. Eflornitin kan dock ge utslag och andra biverkning­ar.

 ??  ?? 15 · 2020
I ett mikroskop syns de överlappan­de döda cellerna ytterst på hårstrået.
15 · 2020 I ett mikroskop syns de överlappan­de döda cellerna ytterst på hårstrået.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden