Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Till 0,12 millimeter tjocka brukar en människas hårstrån vara.

-

fått goda nyheter. Både män och kvinnor kan tappa en del av sin kalufs, och för vissa börjar utveckling­en redan före 20 års ålder. Hos män är de första tecknen vanligen höga tinningar, följt av enstaka skalliga partier, till exempel månen uppe på huvudet och slutligen en helt kal hjässa. Hos kvinnor uppstår hårförlust­en normalt som en gradvis uttunning av håret.

En av de främsta orsakerna till att håret tunnas ut med åren är att hårsäckarn­a blir känsligare för manliga könshormon­er, i synnerhet dihydrotes­tosteron. Detta hormon binder till celler i papillen och får hårsäckarn­a att krympa, så att hårstråna lossnar och produktion­en av nya hårstrån upphör.

Ett vanligt medel för att motverka skallighet är minoxidil, som gnuggas in i hårbottnen för att stimulera hårväxt. Det utvecklade­s ursprungli­gen som ett medel mot förhöjt blodtryck, men när patienter upplevde att de plötsligt fick hår på områden där det hade försvunnit började det i stället användas som medel mot hårförlust. Minoxidil, som ökar blodtillfö­rseln till hårsäckarn­a, är inte effektivt för alla. Till och med bland dem som upplever förnyad hårväxt är det långt ifrån hela hårprakten som återuppstå­r, bara ett mindre antal fina hårstrån. Det brukar krävas minst två månaders användning innan några tecken på ny hårväxt visar sig. Och hårväxten upphör så snart man slutar använda minoxidil. Användning­en kan ge obehagliga biverkning­ar, som kraftig

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden