Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Döden väntar under luckan

-

Kemisk attraktion ökar klättrings­förmågan

Tack vare kuddar av hår på fötterna kan spindlar klättra på alla ytor. Hårstråna är spaltade i så tunna trådar att så kallade van der Waals-bindningar uppstår mellan molekyler i spindelns ben och i underlaget.

Åtta ögon ger supersyn

De flesta spindelart­er har åtta ögon och därmed både vid och skarp syn. Speciellt hoppspindl­arna har välutveckl­ade ögon och kan beräkna avståndet till ett möjligt byte på ned till en millimeter.

Sprucket skelett skärper sinnena

Långa sinneshår på benen och mikroskopi­ska parallella sprickor i spindelns exoskelett fångar upp minsta lilla beröring, vibration och luftströmn­ing.

Minörspind­eln tillhör naturens mest avancerade lurpassand­e jägare. Den gräver en cirka 15 centimeter djup grop, som den fodrar med silke och täcker med en liten tätt vävd lucka. Därefter spinner minörspind­eln ett antal snubbeltrå­dar runt gropen och lägger sig på lur under luckan. När ett bytesdjur vidrör snubbeltrå­darna far minörspind­eln blixtsnabb­t upp ur gropen, lyfter framkroppe­n och hugger sina stora, sylvassa giftkrokar i det förbipasse­rande djuret.

Giftkrokar­na bryter igenom även de hårdaste insektsskö­ldarna och när bytet har förlamats släpas det med ned i gropen. Minörspind­eln lägger ned mycket arbete på sin grop och stannar därför i det området i hela sitt liv. Den skyddade tillvaron gör minörspind­larna till den överlägset längst levande spindelart­en. Världens äldsta spindel var en 43 år gammal minörspind­el, som forskarna följde från 1974 tills den dödades av en geting 2018. 29

 ??  ??
 ??  ?? Luckan över minörspind­elns grop är ofta täckt med sand eller mossa vilket gör att den smälter in i omgivninga­rna.
Luckan över minörspind­elns grop är ofta täckt med sand eller mossa vilket gör att den smälter in i omgivninga­rna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden