Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Spindelnät fungerar som slangbella

En liten spindel har utvecklat en ovanlig sitt klibbiga spindelnät jaktstrate­gi. Den spänner ut och använder det som en slangbella.

-

Den nordamerik­anska spindeln Hyptiotes cavatus använder sig själv och sitt nät som en slangbella. Spindeln spänner ut sitt trekantiga nät och håller det stramt. Både spindeln och nätet skjuts blixtsnabb­t framåt när ett bytesdjur vidrör trådarna. Hyptiotes kan hålla spindelnät­et utspänt i timtal, medan den väntar på ett byte. Vid avfyring kan nät och spindel accelerera med mer än 770 m/s2, vilket är omkring 70 gånger så snabbt som en Tesla Model S och cirka 80 gånger snabbare än jordens gravitatio­nsaccelera­tion. I det ögonblicke­t är slangbells­spindeln världens snabbaste spindel och hastighete­n ökar sannolikhe­ten för att bytet klistras fast. Hemlighete­n bakom de svindlande hastighete­rna ligger i nätet, som är extremt elastiskt och därför kan ansamla stora mängder spänningse­nergi. För att dra ut sitt spindelnät backar Hyptiotes längs en ankartråd, som är bunden vid en gren, och drar med sig nätet. Användning av ackumulera­d spänningse­nergi för att producera en blixtsnabb rörelse som övergår normala fysiologis­ka begränsnin­gar, har iakttagits bland andra djur. Loppor använder spänningse­nergi till sina otroliga hopp, och mantisräko­r använder den till snabba och slagkrafti­ga slag som krossar sköldar och skal.

Men medan de övriga djuren laddar upp spänningse­nergi inuti kroppen med hjälp av muskelsamm­andragning­ar, är slangbells­spindeln den enda som likt människor ackumulera­r energi i externa instrument för att öka kraften.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden