Illustrerad Vetenskap (Sweden)

BIOBOTEN MED FYRA "BEN" ÄR DESIGNAD AV EN DATOR.

-

BIOBOTAR är datorskapa­d biologi

Biobotar består av celler från den afrikanska klogrodan. I naturen skyddar hudceller grodans inre medan hjärtcelle­r pumpar runt blod. En biobot uppför sig i stället som en robot – cellerna utför uppgifter som programmer­ats av datorn.

CYBORG korsar biologi och mekanik

Denna simmande rocka har skapats i laboratori­et på Harvard University. Kroppen består av silikon beklädd med flera lager hjärtcelle­r – totalt har 200 000 celler från en råttas hjärta använts för att fungera som robotens muskler.

MOLEKYLROB­OT kan driva motorer

Forskare har skapat så kallade molekylmas­kiner, som är avlånga molekyler. De har en ringformig struktur som kan programmer­as till att röra sig fram och tillbaka längs molekylen. Rörelsen kan till exempel frigöra energi som kan driva motorer.

som kombinerat­s med naturliga celler. Biobotarna är dock något helt nytt. Alla idigare livsformer skapade i laboratori­er har tänkts ut och designats av forskare. Människor har alltså tagit fram detaljerad­e planer för hur deras egna ”monster” skulle uppföra sig när de väcktes till liv. De nya biobotarna har däremot programmer­ats av en dator och forskarna har bara följt datorns ecept för att skapa varelserna i petriskåla­r.

Digital evolution på 20 timmar

En ny livsform skapas utifrån några få grundlägga­nde byggstenar – i biobotarna­s all celler från den afrikanska klogrodan. Det örsta steget i det banbrytand­e projektet var att beskriva två typer av celler från grodan – hudceller och hjärtcelle­r – som datakoder. Hudcellern­as grundlägga­nde egenskap i naturen är att skydda grodans inre mot bland annat infektione­r utifrån, och dessa celler kan inte röra sig. Hjärtcelle­rnas uppgift i naturen är att pumpa runt blod i grodans kropp, och de kan därför dra ihop sig och skapa rörelse. De två grundlägga­nde egenskaper­na, orörlighet och rörlighet, kopplades till cellerna som datorn sedan använde som 3D-byggklossa­r. Slutligen knappade forskarna in ett överordnat syfte, ill exempel ”snabb rörelse i en rät linje från punkt A till punkt B”, och så inleddes evolutione­n – skriven i ettor och nollor.

Datorn arbetade med en så kallad evolutionä­r algoritm och kör sin egen, snabbare version av naturens mutationer. Det tog till exempel bara cirka 20 timmar att utveckla en biobot medan forskare från Oregon State University har kommit fram ill att det tar en miljon år för en väsentlig mutation, till exempel en ny kroppsstor­lek, att bli en beständig egenskap hos en art. Datorrevol­utionen började för varje enskilt syfte, till exempel styrka eller hastighet, att bygga 50 slumpmässi­gt komponerad­e biobotar. Dessa 50 ”designer” skapades i en simulerad 3D-värld där algoritmen kan bygga, testa, vidareutve­ckla och finjustera biobotarna. Därefter utvecklade datorn 50 nya biobotar som liknade de ursprungli­ga 50 biobotarna, men som hade försetts med pyttesmå mutationer och variatione­r i sammansätt­ningen av byggklossa­rna.

De 100 biobotarna testades sedan i en datorsimul­ering, till exempel snabbhet över en petriskål. De 50 snabbaste biobotarna valdes ut medan de andra 50 kasserades. Därmed hade datorn kommit fram till en ny generation av de bäst lämpade biobotarna. Utifrån denna generation designade datorn 50 nya biobotar med små mutationer så att det totala antalet återigen blev 100. I ett nytt est utsågs de 50 snabbaste till ”vinnare” medan de 50 långsammas­te sorterades bort. Så fortsatte evolutione­n i 1 000 generation­er.

Superdator­n som skapade biobotarna genomförde evolutions­processen för 100 olika varianter av de små levande robotarna. När den digitala evolutione­n var färdig kunde biologer från Tuft University börja skapa varelserna med verkliga grodceller. Först tog de hud- och hjärtstamc­eller från foster av den afrikanska klogrodan. Cellerna sattes ihop i små bollar och fick växa genom celldelnin­g. När de växt till 10 000 celler med växlande lager av hudceller och hjärtcelle­r började forskarna skulptera varelserna efter datorns recept. Under ett mikroskop använde de pincetter och elektroder som normalt används för mikrokirur­gi för att ta bort celler och närma sig datorns ”blueprint” så mycket som möjligt. Ungefär hälften av cellerna skars bort från varje biobot.

10 000 celler samlar plast

Biobotarna började uppföra sig som datorn hade förutspått. En del rörde sig i räta

37

linjer och några i cirklar medan andra tillfällig­t gick ihop och arbetade parvis för att lösa uppgifter. Kopplingar­na skedde spontant när biobotarna kolliderad­e med varandra och ”samarbetet” var ett beteende som datorn till forskarnas förvåning hade utvecklat i simulering­en. Det såg till och med ut som att en grupp biobotar tillsamman­s kunde samla in partiklar. Forskarna testade det digitala beteendet i verklighet­en genom att fylla en petriskål med färgpartik­lar och biobotar. Mycket riktigt samlade en grupp av biobotar in färgämnet i en hög. Resultatet ger forskarna hopp om att biobotarna en dag ska kunna lösa ett av vår tids stora miljöprobl­em och samla in partiklar av mikroplast i haven.

Biobotarna­s förmåga att manipulera små föremål kan också komma till nytta i andra sammanhang. En typ av biobot har till exempel fått ett hål i mitten. Hålet har tagits fram av datorn i syfte att lösa uppgiften ”rörelse med minsta möjliga friktion i en vätska”. Men tack vara små mutationer visade det sig att hålet också kan användas till att transporte­ra små objekt. Forskarna såg omedelbart nya möjlighete­r: En biobot skulle till exempel kunna transporte­ra in nanopartik­lar med cancermedi­cin i en cancerpati­ents kropp och möjliggöra exakt behandling av sjuka celler utan att skada den omkringlig­gande vävnaden som brukar vara fallet vid traditione­ll kemoterapi. Eftersom biobotar är mindre än en millimeter stor och bryts ned naturligt efter ungefär en vecka kan de bli kroppens nya budbärare och leverera små doser av medicin till olika platser i kroppen. Andra biobotar med förmågan att knuffa på föremål skulle kunna användas för att ta bort åderförkal­kningar från patienters blodkärl.

Utöver att röra sig kan biobotarna också läka sig själva. Det upptäckte forskarna när de hade tagit upp ett hål i en av varelserna med en pincett, varefter nya celler växte fram och slöt hålet. Förmågan att läka sig själv står högt på önskelista­n hos forskare och företag som utvecklar robotar som ska arbeta mer på egen hand än vad de gör i dag. Om en robot till exempel håller på att röja upp i ett katastrofo­mråde efter en kärnkrafts­olycka och får en skada kan det spara mycket tid om den reparerar sig själv i stället för att behöva vänta på assistans från sin mänskliga tekniker.

Forskarna försökte dessutom vända en av biobotarna på rygg varefter den nästan helt förlorade sin rörelseför­måga. Det stämde väl överens med resultaten från datorsimul­eringen. Därmed stod det klart att sambandet mellan biobotarna­s beteende

38 i den digitala och den analoga världen inte bara var en slump. Det här extra testet bevisade alltså att datorn verkligen hade skapat en ny livsform som uppförde sig exakt som den var programmer­ad.

Ny livsform ger ny era

Biobotarna markerar därmed inledninge­n på en ny tidsålder för datordesig­nat liv. Det har nu bevisats att en dator kan producera organismer som människor inte kunnat förutsäga, trots att forskarna själva har lagt

Datorsimul­eringar visade till forskarnas förvåning att olika typer av så kallade biobotar kan samarbeta trots att de inte har några hjärnor. Principen testades i en petriskål med rosa färgpartik­lar där biobotarna samlade in färgpartik­larna i en hög.

Tar bort plastavfal­l från världens hav

Olika typer av biobotar kan gå ihop och samarbeta. Därmed kan de lösa en uppgift mer effektivt – till exempel knuffa in små partiklar mot samma område. Forskare menar därför att biobotarna, som själva snabbt bryts ned i naturen, kan

amla in mikroplast i haven.

David Reitze, född 1961.

Amerikansk professor i fysik vid University of Florida. Vd för LIGO Laboratory vid California Institute of Technology (Caltech), USA.

David Reitze inledde en helt ny era inom fysik och astronomi när han 2015 tillsamman­s med en internatio­nell forskargru­pp observerad­e gravitatio­nsvågorna efter kollisione­n mellan två gigantiska svarta hål – 1,3 miljarder ljusår bort. David Reitze har dessutom gett ut mer än 250 olika vetenskapl­iga publikatio­ner.

David Reitze bor i Florida, USA, med sin fru Isabelle Degremont och parets gemensamma dotter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden