Illustrerad Vetenskap (Sweden)

Celler från grodfoster bildar tillsamman­s en av de så kallade biobotarna.

-

fram riktlinjer­na för dem. Med biobotarna kan forskare skapa nya organismer som datorer sedan utvecklar genom digital evolution. Det mest banbrytand­e är faktiskt inte heller vilka uppgifter som biobotarna kan lösa, utan handlar i stället om den kunskap som de kan ge oss om celler. Det förklarar forskaren Michael Levin. Med hjälp av evolutionä­ra algoritmer säger han att vi ska kunna få hjälp att förstå cellerna i människokr­oppen under dess allra första tid av utveckling.

”Den stora frågan är hur celler kan samarbeta för att bygga komplexa och fungerande kroppar under fostrets utveckling. Hur vet de vad de ska bygga och vilka signaler utväxlar de för att bygga dessa anatomier – och sluta vid exakt rätt tidpunkt? Det är viktigt – inte bara för att förstå evolutione­n av kroppens former och arvsmassan­s funktioner, utan för all form av biomedicin”, säger Michael Levin.

Om forskarna får svar på de här frågorna öppnar sig en ny värld av datordesig­nade organismer – eller till exempel kroppsdela­r. Ta som exempel smittsamma sjukdomar, säger Michael Levin.

”Det handlar om kontroll över anatomin”, säger han och förklarar att om vi kan designa biologisk vävnad kan vi också reparera vad vi vill. Vi kan bota missbildni­ngar hos spädbarn, programmer­a om cancertumö­rer till vanlig vävnad och ”lära” kroppen att regenerera­s efter olyckor. Inte ens döden kommer längre att vara något oundviklig­t, för om datorer designar vävnaden i kroppen till att regenerera­s löpande kommer vi då ens att åldras över huvud taget? Biobotarna, menar Michael Levin, är ett viktigt första steg på vägen mot dessa svindlande framtidsut­sikter.

de så kallade biobotarna fick liv i petriskåla­r.

Video från laboratori­et visar hur forskare med elektroder skapade de levande robotarna som hade utvecklats av en superdator. Illvet.se/biobotar

Lösgör kalcium från blodkärl

En typ av biobot har en form som påminner om en trekant med ett litet hack i ena hörnet. Hacket fungerar som en gripmekani­sm som den kan hålla små objekt med och knuffa dem åt något håll. Därför föreslår forskarna att biobotar till exempel ska rensa blodkärl från kalcium.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden