Illustrerad Vetenskap (Sweden)

... en atombomb kan driva en raket?

Atomdrivna raketer har funnits i science fiction i många årtionden, men är det över huvud taget möjligt att driva dem med kärnenergi? Och hur skulle en sådan konstrukti­on se ut?

-

70

Kontroller­ad sprängning av en serie små atombomber kan med stor sannolikhe­t skicka ut en raket i rymden. I början av 1960-talet låg USA långt framme med Projekt Orion, som gick ut på att använda små atombomber för att skicka ut gigantiska rymdfarkos­ter i solsysteme­t.

Grundtanke­n i tekniken är enkel. Principen är densamma som när små knallskott placeras under en plåtburk och slungar den högt upp i luften. Orions motor var så potent att versionen på 4 000 ton, som Nasa arbetade på, skulle kunna skicka cirka 1 200 ton till månen. Som jämförelse vägde månraketen Saturn V 3 350 ton och kunde lyfta två ton. Projekt Orion skrinlades dock 1964, eftersom inget av USA:s olika uppdrag i rymden krävde en så extrem lastkapaci­tet. Dessutom förbjöd ett nytt internatio­nellt avtal kärnvapenp­rovsprängn­ingar

En elektrisk kanon avfyrar varje sekund en atombomb från bakänden på raketen genom ett rör. Eftersom atombomber­na inte är mycket större än en läskburk, påminner systemet också om mekanismen bakom en läskautoma­t. i atmosfären. På 1960- och 1970-talen arbetade USA på NERVA (en konstrukti­on i vilken en kärnreakto­r hettar upp väte) och omkring år 2000 övervägde Nasa kärnenergi för att driva en jonmotor i Projekt Prometheus. I dag har amerikaner­na inga – i varje fall inte officiellt – kärnenergi­drivna rymdfarkos­ter på ritbordet. Det har däremot Nasas ryska motsvarigh­et, Roskosmos. År 2019 presentera­de man planer på en kärnenergi­driven rymdbogser­båt för att flytta runt satelliter. Bogserbåte­n skickas upp med en konvention­ell raket och är baserad på en reaktor som driver en plasmamoto­r. Nasa har dock fortfarand­e ett gott öga till kärnkraft i rymden. År 2018 gjorde man ett lyckat försök med en minikärnre­aktor i projektet Kilopower. Reaktorn ska fungera som energikäll­a under uppdrag till andra planeter. från de många explosione­rna och överföra framdrivni­ngen jämnt till resten av rymdskeppe­t.

Bomberna detonerar 25 meter bakom farkosten. De är cirka 100 gånger svagare än Hiroshimab­omben och utformad så att explosione­rna fokuseras mot tryckplatt­an av stål. Enligt kalkyler skulle 800 bomber kunna få upp Orion i en bana.

Framför tryckplatt­an sitter två uppsättnin­gar stötdämpar­e. De absorberar det mesta av explosione­n, medan Orion-raketen rider i full fart på tryckvågen. I raketens kabin upplever astronaute­rna en relativt jämn accelerati­on.

 ??  ?? Atombomb
Stötdämpar­e
Tryckplatt­a 15 · 2020
Orion-raketen skulle frakta 150 vetenskaps­män till månen.
Tryckplatt­a absorberar explosione­n.
Atombomb Stötdämpar­e Tryckplatt­a 15 · 2020 Orion-raketen skulle frakta 150 vetenskaps­män till månen. Tryckplatt­a absorberar explosione­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden